Малки електрически автомобили, които могат да летят, като следваща част от еволюцията на начина за транспорт в големите градове, може и да не изглежда като "научна фантастика", поне според една компания.

Немският производител на самолети Volocopter е разработил прототипа Volocopter 2X - напълно електрическо 18-роторно превозно средство, което се оперира единствено с джойстик.

Според Флориан Ройтер, изпълнителен директор на компанията, новият Volocopter е напълно новаторски тип вертикално излитащо и приземяващо се превозно средство.

"В своето ДНК, това е дрон. Така, че можете да летите с дистанционно управление, може да се лети самостоятелно (автономно) и може да се пилотира... чрез джойстик", коментира още Ройтер.

Според Ройтер, това е едно изключително "сигурно и много тихо" транспортно средство.

Визията на компанията е, че по този начин ще могат да се транспортират пътници до обекти като летища и бизнес паркове.

През 2017-та година, компанията Volocopter направи тестов полет, за да демонстрира възможностите на новото транспортно средство в Дубай. Плановете на компанията включват още тестови полети.

"Очакваме да видим серия от демонстрации в големи градове през 2019-та година", коментира Ройтер, цитиран от финансовото издание CNBC. Според него първите търговски операции могат да станат реалност в следващите три до пет години.

Експерти прогнозират, че в бъдеще, подобен род транспортни средства, могат да се вместят много добре, като допълнение към полетите и при предварително планиране на дестинацията, която смята да бъде посетена.

Това с пълна сила важи за туристите, които имат резервирани билети и предварително знаят в кой хотел ще отседнат. По този начин, специално превозно средство, с настроен маршрут, може да ги чака още на летищата и да спестява време и средства за транспортиране до крайната дестинация.

Разбира се, идеята за летящи превозни средства не е от скоро и не е "запазена марка" само на немската компания. Усилия в тази насока правят много други компании, някои от които са много близо до представянето на така наречените "летящи автомобили" в масова форма за производство.

Първият в света достъпен летящ автомобил, серийно производство, вече бе представен през тази година на автомобилното изложение в Женева. Той носи името Раl-V Lіbеrtу. За съжаление на купувачите обаче, освен че е доста скъп, ще бъде и трудно достъпен. Първата произведена серия ще е изпълнена в 90 бройки, като всяка една ще бъде доставяна в рамките на девет месеца, при цена от 600 000 долара.

Очаква се в бъдеще да се предложи и по-евтина версия - с цена от 400 000 долара

Историята на летящите коли

Както вече стана ясно, визията за летящи автомобили датира далеч назад в историята, макар и първоначално като мечта.

Летящата кола е изобразена в редица филми - прeдимно фентъзи и научна фантастика, като "Мечта на колела", "Хари Потър и Стаята на тайните", "Семейство Джетсън", "Междузвездни войни", "Блейд Рънър", "Петият елемент" и мн. др. През 1940 г. Хенри Форд прогнозира: "Помнете ми думата: Комбинация между самолет и автомобил идва. Може да се усмихвате, но тя ще дойде".

Компанията "Advanced Design", студио към Форд разработва през 1956-та година "Volante Tri-Athodyne" и създава три-осми умален модел на концептуален автомобил, сочи справка в Wikipedia. Тя е проектирана да има три канални вентилатори, всеки със собствен двигател, способни да го вдигнат от земята и да го преместят във въздуха. Във свое изявление пред пресата, от Ford отбелязват, че "деня, когато ще има летяща кола във всеки гараж, все още не е дошъл".

През 1957 г., Popular Mechanics съобщават, че Hiller Helicopters разработват летящи превозни средства с канални вентилатори, с който ще се лети по-лесно от колкото с хеликоптер и ще струват много по-малко за производство. Предполагало се е, че в близките 10 години квадракоптерите ще се сходни по цена с автомобил от среден клас. Инженерите са предполагали, че този нов клас летателни апарати ще залегнат в основата на цяло семейство въздухоплавателни средства със специално предназначение.

Най-близки до реалността летящи автомобили

Много други компании имат планове свързани с разработването на летящи автомобили. Сега ще представим някои проекти, които могат и да са сред първите, които може и да видим в близко бъдеще.

OPENER BLACKFLY

Калифорнийският стартъп Opener навлезе на пазара на "летящи автомобили" с модела си BlackFly, който от компанията определиха, като "първия в света ултра-лек и изцяло електрически летящ автомобил с фиксирани криле (VTOL), който може да се издига вертикално".

Това е едноместно превозно средство, способно да преминава до 25 мили с едно зареждане с максимална скорост от около 100 километра в час.

За управлението му няма да се изисква специално разрешително за пилоти, макар че ще трябва да се минава специален обучителен курс и писмен изпит. Все още не е обявена официалната му цена.

PASSENGER DRONE

Един продукт, наречен с простото име "пасажерски дрон", също има потенциал за сериозно бъдеще. Автономен 16-роторен дрон, с човешки размери и способен да се издига с натискане на един бутон и да Ви закарва до желаната дестинация с избор от електронна карта, звучи доста обещаващо. Също обаче не е известна бъдещата му цена. Летящи таксита на UBER

Който и да направи пробив при летящите автомобили обаче, може да бъде бързо популяризиран, благодарение на услугите за превоз на пътници UBER.

От компанията се опитват да слагат ръка на всички начини за транспортиране на пътници и да ги правят масово достъпни. Същото, е много вероятно да се случи и при появата на първите масови летящи коли, серийно производство. Защо ще Ви е да си купувате летяща кола, ако ще можете да ползвате такава, за да Ви транспортира, когато Ви е нужно. LILIUM AVIATION

Немският стартъп Lilium Aviation привлече сериозен капитал от компании, като китайската Tencent и също има сериозни амбиции да превърне "бленуваните" летящи автомобили в реалност.

През изминалата година, компанията осъществи демо-полет със своя VTOL-летящ автомобил в Бавария. Автомобилът бе дистанционно управляван от пилот. Компанията разработва и версия на летящото превозно средство с пет места. То се очаква да може да лети до 60 минути с едно зареждане. И тук, за съжаление, няма цена, но едва ли може да се очаква да е достъпна. Летящ Джет-костюм от Gravity Industries Повечето от дотук представените летящи устройства наподобяват автомобили, но не и това. Разработено от британския изобретател Ричард Браунинг, това е по-скоро нещо като летящия костюм на "железния човек". Той разполага с пет двигателя и шлем показващ нивото на горивото.

От Gravity Industries уверяват, че всеки ще може да се научи как да лети с този костюм, сямо след пет минути инструктаж.

В момента ограничен брой от тези костюми се предлагат срещу сумата от 446 000 долара, като се очаква цената им неизбежно да започне да се понижава. Editors' Recommendations