Министерство на околната среда и водите (МОСВ) предлага забрана на вноса на дизелови автомобили, които не отговарят на стандарта Евро 4, който влезе в сила на 1 януари 2005 година, пише в-к "24 часа".

Предложението е вписано в проекта на Национална програма за контрол над замърсяванията на въздуха и засега е на етап обсъждане. Изданието посочва, че за въвеждането на подобна забрана се изисква разрешение от Европейската комисия.

Ако идеята бъде одобрена, а разрешението получено, МОСВ предлага забраната да влезе в сила от 1 януари 2021 година.

Ако не се получи такова разрешение, се предлага да се направи промяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух, която да даде възможност на общините да създадат зони в центровете на градовете, в които да не се допускат силно замърсяващи автомобили.

Европа купува по-малко дизелови коли: Спад на продажбите с 18%

Европа купува по-малко дизелови коли: Спад на продажбите с 18%

За сметка на това броят на бензиновите расте

Най-вероятно общините ще получат правото да определят такива зони, независимо дали ще има пълна забрана на вноса, или не, защото в програмата се предвижда в София и Пловдив те да бъдат създадени още тази година.

Ведомството признава, че държавата не може да наложи ефективен контрол и се отказва от мерки, свързани с катализаторите на автомобилите.

МОСВ предлага и постепенно намаляване на дизеловите автобуси, собственост на общинските дружества за обществен транспорт. До 2030 г. те трябва да са под половината, а през 2050 г. да няма нито един.

Ирландия забранява продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г.

Ирландия забранява продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г.

Поредната страна