Германският консервативен лидер Анегрет Крамп-Каренбауер обвини природозащитните организации, че устройват "кръстоносни походи" срещу дизеловите превозни средства а наложените забрани за шофиране заплашват стотици хиляди работни места, пише Reuters.

"DUH върши добра работа, но има все по-голямо впечатление, че се водят кръстоносни походи срещу дизела", каза Каренбауер, визирайки неправителствената природозащитна организация, която заведе редица дела, настоявайки за забрана на най-замърсяващите дизелови автомобили в градовете.

Германия поведе Европа към края на дизела

Германия поведе Европа към края на дизела

Все повече големи градове налагат забраната за стари автомобили

"Това, че стотици хиляди работни места зависят от (автомобилната) индустрия е един аспект, който често се пропуска", отбеляза тя пред германската n-tv.

Миналия месец правителството разчисти законовите пречки за автопроизводителите, за да подобрят филтриращите системи за емисии на по-старите дизелови автомобили, като начин да се избегнат забраните за превозни средства.

Първата забрана за движение на дизелови автомобили в Германия идва до дни

Първата забрана за движение на дизелови автомобили в Германия идва до дни

Хамбург въвежда ограничения за по-старите превозни средства от 31 май

Автопроизводителите са принудени да обмислят модернизиране на системите за третиране на отработени газове на по-старите коли, след като германските градове започнаха да забраняват силно замърсяващите дизелови превозни средства, за да намалят замърсяването от фини прахови частици и токсичните азотни оксиди.

Борбата за ремонти е последният резултат от скандала "Дизелгейт" през 2015 г., когато стана ясно, че Volkswagen систематично е прикривал от властите реалните нива на замърсяване от автомобилите му.

Германските политици са критикувани, че са твърде бавни в реакциите спрямо дизеловия скандал, който заплашва бъдещето на най-важната експортна индустрия на страната, осигуряваща около 800 000 работни места.