Делът на електромобилите на световния ще нарасне с бързи темпове, така че производителите на батерии няма да могат да отговорят на търсенето от страна на сектора. Това показва актуално изследване на експертите от Rystad Energy.

Причината за това е, че капацитетът за добив на литий, който е ключов елемент за производството на батерии, ще намалява, ако инвестициите в разработването на нови залежи не бъдат увеличени.

При настоящото ниво на добива дефицитът може да увеличи 3 пъти цената на лития до края на настоящото десетилетие. Поради разрастването на сегмента на електромобилите само между 2015 и 2018 година цената на лития е нараснала със 160%.

Най-големият производите на литий в света: Подгответе се за мега рали на цените

Най-големият производите на литий в света: Подгответе се за мега рали на цените

За последните 12 месеца суровината е поскъпнала с 224%

По-конкретно специалистите посочват, че настоящият капацитет може да задоволи търсенето на автомобилния пазар, но недостигът се се изостри осезаемо от 2027 година натам.

Този дисбаланс ще се увеличи значително през следващите години и може да доведе до забавяне на производството на милиони електромобили. Рискът ще бъде налице дори да бъдат направени необходимите инвестиции в минната индустрия, а причината за това е, че разработването на находищата ще изисква повече време.

От Rystad Energy изчисляват, че за това е необходим период от между 5 до 7 години, включват разработване, финансиране и изграждане на инфраструктура.

Според експертите до 2027 година при настоящите нива на добива и нарастващия дял на електричеките коли, производството на около 3,3 милиона возила ще бъде забавено. До 2030 година тази "дупка" на пазара ще нарасне до 20 милиона електромобила.

Преходът към електрическите коли е игра на живот и смърт за автомобилните компании

Преходът към електрическите коли е игра на живот и смърт за автомобилните компании

Съдбата на производителите ще зависи от баланса между спада при двигателите с вътрешно горене и търсенето на електромобили, посочват в свой анализ от KPMG