За първи път Euro NCAP не даде нито една звезда на автомобил при тестовете за сигурност, предава Auto Express. Така най-опасната при катастрофа кола, продавана днес в Европа, се оказва Fiat Punto.

Моделът се продава от 2005 г. - цели 12 години. Липсата на съвременни технологии допринася за ниската оценка, но не е и ключова, казват от Euro NCAP. Punto бе тестван като част от програмата на независимите експерти за преразглеждане на автомобилите през годините.

Защо моделът не получава нито една от петте възможни звезди?

Euro NCAP обясняват, че това се дължи на ниската оценка за защита на пътниците при катастрофа, комбинирано с липсата на ключови технологии като автономно спиране при извънредна катастрофа. Моделът получава 51% от максималния брой точки за защита на възрастните при катастрофи и 43% за защита на децата. Защитата на пешеходци е оценена с 52% от максималния брой точки. За сравнение, новото Volkswagen Polo, което получава пет звезди, има резултат от 96, 85 и 76% съответно.

"Автомобилът няма фундаментално важни системи като странични въздушни възглавници" и предлага "слаба защита при камшичен удар", казва Матю Ейвъри.

Когато колата бе тествана за първи път през 2005 г. (при различни критерии) тя получи пет звезди за защита на пътниците отпред и три за тези отзад. "Това показва, че Euro NCAP върви напред, а Fiat с Punto - не", допълва Ейвъри.