Преговарящите от General Motors и синдикалната организация United Auto Workers постигнаха предварително съгласие по споразумение, което да сложи край на продължилата 31 дни стачка, в която участват почти 50 000 работещи в автомобилния производител, предава CNN.

Детайлите от споразумението все още не са известни, а самото то трябва да премине през още процедури на одобрение от страна на синдикалната организация преди да влезе в сила. Затова и все още не е ясно кога точно ще приключи стачката и работниците ще се завърнат на работните си места. Днес се очаква заседание, на което този въпрос ще бъде изчистен.

Стачката в GM е най-голямата в Съединените американски щати от последното недоволство в автомобилния производител, което избухна през 2007 г. Но тогава стачката продължи едва три дни.

Инвеститорите се зарадваха на новината. Акциите на GM се покачиха с близо 2 процента, но все още са с около 5 процента под нивата, достигнати преди началото на стачката.

Недоволството спря работата в 31 завода и 21 други съоръжения в девет щата. И доведе до съкращения в заводи на GM в Мексико и Канада, които трябваше да спрат работа заради проблемите във веригата за доставки. Съкращения имаше и в голяма част от общо 10 000-те доставчици на GM.

Ако стачката бъде прекратена тази седмица, GM ще е загубила около $1,5 милиарда от печалбата си, според изчисления на Anderson Economic Group. Стачкуващите са загубили и $800 милиона в заплати. Синдикалната организация предоставяше плащания от по $275 на седмица на стачкуващите. Но това е далеч по-малко от заплатата, която по принцип работещите получават.

Стачката избухна, след като синдикатите настояха част от производството на автомобили в Мексико да бъде върнато в САЩ.