Швейцаро-шведската инженерна група ABB очаква печалбата на всичките ѝ дивизии да бъде засегната през първото тримесечие заради спадът в бизнес активността заради коронавируса, както и заради поевтиняването на петрола, съобщава Reuters.

"Въпреки че все още не е възможно да определим точният ефект от COVID-19 върху резултатите ни за първото тримесечие, ABB очаква приходите да се свият във всички бизнес направления в сравнение с година по-рано, докато поръчките остава по-слабо засегнати", посочват от групата и допълват:

"Рентабилността може също да бъде засегната, като компанията се бори с по-ниски обеми на производството.".

От ABB очакват дивизията им, която се занимава с роботика и автоматизация, да има 20% по-малко поръчки и продажби през първото тримесечие.

През февруари от дружеството обявиха, че очакват по-слаб растеж в Европа и САЩ. В допълнение тогава заявиха, че бизнесът им в Китай, който допринася за 15% от продажбите, ще бъде сериозно засегнат заради разпространението на вируса.

ABB, която скоро ще има 5 завода в България

Компанията в топ 500 на най-големите в света, която скоро ще има 5 завода в България

И какво прави тя в двете си бази в пловдивската зона "Раковски"

ABB има 144 000 служители в глобален мащаб, като досега от ръководството ѝ не са обявили планове за съкращения в резултат на пандемията.

У нас ABB оперира от 1996 година, като през есента на миналата година гигантът отвори пети завод в страната. За нея работят повече от 2800 души, като в новата база в Петрич трябваше да бъдат наети още над 400 служители.

Компанията има 2 завода в Петрич, два в Раковски, един в Севлиево, както и сервизна станция във Варна. Централният ѝ офис се намира в София.

ABB откри петия си завод в България

Една от най-големите компании в света откри петия си завод в България

Инвестицията в Петрич е в размер на 7 милиона лева