Инвеститорите посрещнаха с радост възобновената възможност ZTE Corp. да получава части от американските си контрагенти, повишавайки стойността на акциите на китайската компания със 17 процента в понеделник, предава Reuters. Анализатори обаче предупреждават, че производителят на телефони и телекомуникационно оборудване все още има да се справи с твърде много предизвикателства, за да възобнови дейността си с пълна сила.

В петък американският департамент по търговия премахна забраната, според която американските компании не можеха да продават части на ZTE. Възобновяването на търговията накара инвеститорите да подминат с лека ръка и прогнозата на компанията за нетна загуба от $1,35 милиарда за първото полугодие на 2018 година заради глобата, наложена от САЩ.

Китайската ZTE се разбра със САЩ за вдигане на санкциите

Китайската ZTE се разбра със САЩ за вдигане на санкциите

Компанията е глобена с над $1 милиард, ще смени ръководството си

Едисън Лий, анализатор в Jefferies, изчислява, че ZTE записва оперативна загуба от до 4 милиарда юана за периода април - юни, когато забраната бе в сила.

В понеделник в Хонконг акциите отвориха с 5,5 процента по-високо, като до обяд стойността им се повиши с над 17 процента. За да достигнат предходните си нива от април обаче, ценните книжа ще трябва да поскъпнат с още 37 процента.

В Шънджън акциите бързо достигнаха дневното ограничение от 10 процента ръст.

Основната цел на китайската ZTE е да шпионира други държави

Основната цел на китайската ZTE е да шпионира други държави

За да постигне целта си, тя е подкупвала висши държавни служители, показват съдебни документи

Проблемите пред компанията обаче не са приключили. Множество депутати в САЩ - и сред републиканците, и сред демократите - все още я виждат като заплаха за националната сигурност и настояват за връщане на забраната. Сенатът прокара нужното за този ход законодателство, но съдбата на поправката все още не е напълно ясна, тъй като трябва да получи "зелена светлина" и от Конгреса.

ZTE потъна с 23% заради Сената

ZTE потъна с 23% заради Сената

Американските политици не харесват споразумението между компанията и Тръмп