Семейният бизнес на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп отчита рязък спад в приходите през миналата година. Пандемията от Covid-19 нанесе тежък удар по хотелите и голф игрищата — знак за редицата финансови предизвикателства, пред които Тръмп ще се изправи, напускайки Белия дом, пише The Wall Street Journal.

Данните, публикувани от Вашингтон, показват, че приходите от бизнесите на Тръмп спадат с почти 40% спрямо година по-рано. Спадът е още по-голям в някои от най-печелившите преди това имоти.

Проблемите пред Trump Organization вероятно ще се влошат през следващите месеци. Някои от бизнес партньорите и клиенти на Тръмп заявиха вече, че ще прекратят бизнес отношения с бившия президент, след като негови привърженици нахлуха в Капитолия в опит да спрат процедурата по сертифициране на изборите.

Ерик Тръмп, който управляваше Trump Organization докато баща му бе в Белия дом, заявява в интервю, че семейният бизнес е в добра форма. "Има 75 млн. души, които биха последвали баща ми до края на Земята", казва той. "Той притежава може би най-разпознаваемия бранд в света. Възможностите за някого като него са безгранични".

Данните, които покриват 2020 г. и първите седмици на 2021 г., показват обаче значителен спад на приходите. Trump International Hotel във Вашингтон отчита приходи от около $15 млн., при $40 млн. година по-рано. Голф курортът Trump National Doral Miami отчита приходи от $44 млн., спад от над 40% спрямо 2019 г.

Ерик Тръмп посочва, че спадът се дължи на мерките срещу пандемията. И твърди, че разходите са спаднали пропорционално с приходите, а Trump Organization излиза на печалба и през 2020 г. Но не дава конкретни цифри.

Според доклада, публикуван от правителствена агенция, общите приходи на бизнеса на Тръмп през 2020 г. са около $278 млн., при $446 млн. през 2019 г.Засега не е ясно каква роля ще играе Доналд Тръмп в бизнеса — негови близки изразиха притеснения през последните месеци дали той ще има желание да се занимава активно с него.

Освен с намаляващи приходи, Trump Organization трябва да се справи и със значителен дълг. През следващите години падежират заеми на стойност над $400 млн. — а рефинансирането му вероятно ще е сложна задача, особено след като някога лоялни към Тръмп банки като Deutsche Bank сега искат да се разграничат от него.

Данните не включват ефекта от реакцията срещу събитията от 6 януари, които доведоха до втори импийчмънт и гневни реакции от бизнеса. PGA of America съобщи, че прекратява споразумението да проведе своето първенство през 2022 г. на притежавано от Тръмп голф игрище в Джърси. Но по-голяма заплаха пред компанията е наемателите на офис площите в притежаваните от Тръмп небостъргачи да прекратят наемите си, каквито индикации вече има.

Каква пенсия ще получава Доналд Тръмп след края на мандата си?

Каква пенсия ще получава Доналд Тръмп след края на мандата си?

Въпросът е дали той ще получи правото на нея след процедурата по импийчмънт, която предстои