BMW ще увеличи още повече производството на електромобили, каза главният изпълнителен директор на компанията Оливер Ципсе в интервю пре Augburger Allgemeine през уикенда.

"Вече имаме амбицията да ускорим производството на електрическите си модели и да увеличим пазарния си дял", посочва той.

Затова гигантът ще произведе с 250 хил. електромобила повече от първоначално планираното в периода между 2021 и 2023 г. Така те ще формират около 20% от продажбите на баварската компания към 2023 г., което ще е ръст от 12 процентни пункта в сравнение с дела им днес.

Все пак Ципсе изтъкна, че BMW и другите германски производители не са подценили пазара на електромобили до момента и пазарни лидер в сегмета Tesla, който хвърли ръкавицата към традиционните автомобилни производители и започна да строи завод край Берлин.

"Tesla постигна впечатяващи успехи на предприемачеството", каза Ципсе за растежа на конкурента си.

По отношение на самия пазар на електромобили, според него той е изправен пред недостатъчна инфраструктура, като към 2030 г. в Германия броят на возилата на ток ще е само около 10 млн. Но за да се зареждат те, ще трябва да се изградят над 15 хил. частни зарядни станции и около 1300 публични такива всяка седмица през следващите години.

"За жалост обаче сме много далеч от подобни стойности", каза Ципсе. "Затова следващият голям проект в Европа трябва да е увеличаване на тази инфраструктура."