Британската Holland & Barrett, най-големият търговец на хранителни добавки, витамини, минерали и натурална козметика във Великобритания и сред най-големите в Европа, ще стъпи официално в България. Досега продуктите на компанията бяха достъпни на българския пазар чрез представители.

Сега брандът, основан през 1870 г., планира да отвори общо 120 магазина на три пазара в Югоизточна Европа — България, Румъния и Гърция. Обектите ще работят под франчайз споразумение с популярната у нас гръцка компания Fourlis. Последната притежава 50 процента от South Ring Mall Sofia, както и франчайза на IKEA и Intersport в България и други страни в региона.

 Дрогерии, спортни магазини, супермаркети ще продължат експанзията си у нас и през 2022-а

Дрогерии, спортни магазини, супермаркети ще продължат експанзията си у нас и през 2022-а

130 000 кв. м са в строеж или на етап планиране

"Денят е много важен за нашата група, тъй като старираме дейност в един от най-динамичните и бързо растящи ритейл сектори. Развълнувани сме, че това ще се случи чрез стратегическо партньорство с Holland & Barrett, една от най-големите ритейл вериги в областта на сектора на здравето и красотата", заяви Василис Фурлис, президент на Fourlis.

По информация от гръцките медии предстои отварянето на 3-4 магазина през настоящата година в Атина и вероятно Солун. Първите обекти в Румъния ще бъдат открити през 2023 г., а след това такива ще се появят и в България.

Fourlis реализира €316,5 млн. приходи през първите девет месеца на 2021 г., ръст от 13,3 процента спрямо същия период на предходната година. Електронните продажби възлизат на €60,2 млн., ръст от 54,4 процента. Чистата печалба е €8 млн.

Приходите на групата от франчайза на IKEA, под който оперират 10 магазина в Гърция, Кипър и България, растат до €193,87 млн., а от Intersport — €122,73 млн.