Кравите произвеждат значителни количества метан като част от храносмилателните си процеси. Cargill, една от най-големите хранителни компании в света, ще се опита да коригира резултатите от храносмилането им чрез маска, която поглъща метана, предаде Zero Hedge.

Cargill придоби британския стартъп Zelp, който е производител на въпросните маски или "метаноуловители". Прогнозата е, че устройствата ще бъдат използвани от европейските млекопроизводители още през 2022 г. Цената на всяка маска все още не е публично достъпна, но Zelp заяви, че всяка крава ще струва 80 долара годишно като част от годишната абонаментна такса.

Маската за крави неутрализира метана, записва данните и е интегрирана с мобилни комуникационни съоръжения. Освен неутрализиране на метана, маската събира и много данни за самата крава, включително геолокация, индикатори за някои болести, телесна температура и други.

"Cargill има впечатляващ обхват в млечните ферми в Европа," каза главният изпълнителен директор на Zelp Франсиско Норис. "Те са уникално позиционирани да разпространяват нашата технология до голям брой клиенти, както фермери, така и млечни компании, като максимално увеличават въвеждането от първата година, когато излизаме на пазара."

Някои издания сравняват маската за крави с катализаторите при колите. Самите устройства работят по следния начин: те улавят емисиите от преживянето на кравите и ги изпращат към камера с филтър за метан. Когато камерата се напълни, стартира химическа реакция, която превръща метана във въглероден диоксид, който се изхвърля в атмосферата.

Добитъкът формира 14,5% от общите емисии на парникови газове. Cargill се присъедини към глобалния тласък за намаляване на емисиите на въглерод в цялата си верига на доставки с 30% до 2030 г. Повечето от целите на компанията обаче звучат твърде оптимистично.