Канадската компания Dundee Precious Metals (DPM) е произвела първия златен концентрат от мината в Крумовград, става ясно от официално съобщение, публикувано в четвъртък.

"След много години на усилена работа и партньорство в местните акционери, ние сме особено щастливи да обявим, че постигнахме този ключов успех за нашата компания с първото производство на златен концентрат в рудник Крумовград в Южна България", посочва в становището президентът на DPM Рик Хоуес.

"С производството с търговски цели, което трябва да започне през второто тримесечие на годината, това е началото на нова глава за CPM, която ще доведе до значителен ръст в производството на злато и на приходите", допълва още той.

От компанията посочват, че в следващите седмици целта е капацитетът на производството да достигне 105 тона на час на концентрата от находището Ада тепе.

Според съобщанието на DPM общите разходи по проекта се изчисляват на 164 и 166 милиона долара в сравнение с предходните изчисления от 178 милиона долара. Към 28 февруари тази година производствената база е била на 97% готова при вложения от 147 милиона долара.

"В Крумовград ще се произвеждат средно по 100 000 тройунции злато годишно, сържащи се в концентрат, за първите пет години от производството", посочват от компанията.

През февруари тази година от канадското дружество обявиха, че са отчели рекордни финансови резултати през 2018 година за другата си мина в България - тази в Челопеч.

За изминалата година компанията има печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация от 116,8 милиона долара. За сравнение за 2017 година резултатът е от 107,9 милиона долара. Приходите от мината в Челопеч се увеличават от 206,2 милиона долара до 213,6 милиона долара.

Dundee Precious Metals отчете рекордна година в мината в Челопеч

Dundee Precious Metals отчете рекордна година в мината в Челопеч

Изграждането на рудника в Крумовград е на 92% и работата ще започне до края на март