Вторият по големина моден търговец на дребно в света - H&M, съобщи в понеделник, че прекратява бизнеса си в Русия, присъединявайки се към нарастващия списък от компании, които напълно напускат страната и изпращат акциите си надолу с 1%.

"Смятаме, че е невъзможно предвид настоящата ситуация да продължим бизнеса си в Русия", каза главният изпълнителен директор Хелена Хелмерсон в изявление.

Компанията преустанови бизнеса си в Русия в началото на март в унисон със западните санкции срещу Москва след нахлуването й в Украйна, припомня Ройтерс. Русия беше шестият по големина пазар на H&M и компанията увеличаваше броя на магазините си там, като същевременно намаляваше физическите магазини на много други пазари.

Френската Schneider Electric напуска Русия, кой купува 5-те й завода

Френската Schneider Electric напуска Русия, кой купува 5-те й завода

Отпускат се средства за подпомагане на 3500 работещи в компанията

Спирането на дейността ще засегне 170-те физически магазина на компанията в страната и нейните онлайн канали за продажба, в които работят около 6000 служители. 

Тази стъпка ще струва на модния гигант около 2 милиарда шведски крони (191,3 милиона долара), половината, от които ще имат пряко въздействие върху паричния поток. Пълната сума ще бъде включена като еднократни разходи в резултатите на компанията за третото тримесечие.

H&M възнамерява временно да отвори отново физическите магазини, за да продаде оставащия инвентар в Русия.

DMG Mori Seiki е първата крупна японска компания, която напуска изцяло Русия

Първата крупна японска компания, която напуска изцяло Русия

Компанията произвежда машинно оборудване

Няколко други търговци на дребно, включително Inditex (ITX.MC), Adidas (ADSGn.DE) спряха продажбите в страната, докато базираният в САЩ моден търговец TJX (TJX.N) и най-големият моден търговец на дребно в Полша LPP (LPPP.WA) решиха да продадат бизнеса си в Русия.

Най-големият конкурент на H&M, собственикът на Zara, Inditex, информира акционерите си миналата седмица, че ще спре дейността си в страната за момента.

Как отговори Москва?

Ударена от санкции и проблеми с веригата за доставки, Русия легализира така наречения паралелен внос, който позволява на търговците на дребно да внасят продукти от чужбина без разрешението на собственика на търговската марка.