Износът на пшеница от северната ни съседка чупи рекорди, показват данните на пристанищните власти в страната.

През август на маркетинговата 2019/20 г. Румъния е изнесла 1094 хил. тона пшеница, с 19% повече в сравнение със същия месец на м.г. и това е рекорден обем за този период на годината, пише sinor.bg.

През последните три сезона средният обем на месечния експорт на румънска пшеница чрез морските пристанища възлиза на 922 хил. тона, информира аналитичният портал UkrAgroConsult.

През август основните купувачи на румънско хлебно зърно бяха Египет, Испания, Судан и Йордания. Забележимо е количеството на експортираната румънска пшеница за Алжир и дори за далечна Япония.

През периода юли - август на текущата маркетингова година Румъния е натоварила 1870,7 хил. тона пшеница в морските си терминали, което е с 7% повече в сравнение със същия период на миналия сезон и е нов рекорд за страната. Тези резултати са обусловени от големия добив и по-атрактивните експортни цени през този сезон.

Румъния вече е третият най-голям производител на житни култури в ЕС

Румъния вече е третият най-голям производител на житни култури в ЕС

Северната ни съседка се нарежда непосредствено след Франция и Германия

Както пише по-горе, най-големият купувач на румънска пшеница е Египет, но това е традиционен стратегически играч на този пазар. По-интересен е случаят с Тайланд, който е внесъл само 20 хил. тона румънска пшеница през миналата стопанска 2018/19 година, а сега е вторият по големина купувач със 190,2 хил. тона.