Завод за полупроводници в Япония на компанията Renesas изгоря, след пожар в едно от санитарните помещения, предаде Zero Hedge. И това вече заплашва да се превърне в поредния удар върху автомобилната индустрия, изпитваща остър недостиг на чипове от началото на годината.

Това признава и самият главен изпълнителен директор на Renesas Хидетоши Шибата, според когото "инцидентът ще окаже значително въздействие върху автомобилната индустрия."

Въпреки че към настоящия момент щетите върху пожара все още се изчисляват, около 70% от производствения капацитет на завода е бил насочен именно към автомобилни чипове, а заличаването им от пазарите ще доведе до забавяне на възстановяването на автомобилните компании през тази година, смята кредитният анализатор от Moody"s Japan Марио Семетко.

Загубите за Renesas, измерени в пропуснати продажби, възлизат на около 160 млн. долара месечно. Към момента не е ясно точно колко от доставките на чиповете ще изчезнат от пазарите, тъй като компанията се опитва да пренасочи производството си към други мощности - нещо, което по думите на Шибата може да се окаже невъзможно.

Сред клиентите на японския производител са имена като Toyota, Volkswagen, BMW, Daimler, Stellantis и Continental. Но инцидентът ще засегне и други производители на чипове, например STMicro и Melexis.