Когато си мислим за икономическото въздействие на COVID-19, единствените образи, които ни идват на ум, са за опустошение. Китайската икономика се сви за първи път от пет десетилетия, повече от 20 милиона души в САЩ останаха безработни, а темпът на растеж на БВП на Индия е пада сериозно.

Но има сектори, най-вече в медицинската област, които са отбелязали ръст на печалбата от момента на появата на пандемията за коронавирус в Китай през декември миналата година. Един такъв предприемач, който е отбелязал ръст на богатствата, е Ли Ситинг, съосновател и председател на Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics. Компанията прави медицинско оборудване, включително вентилатори, които са особено важни за болниците в настоящата ситуация. Ситинг, който е роден в Китай, но е гражданин на Сингапур, е най-богатият човек в страната, пише The Week.

Състоянието му нарасна с около 1 милиард долара само за месец от продажбата на вентилатори на държави, борещи се с коронавируса, пише Business Insider.

Той е увеличил богатството си с 4,3 милиарда долара тази година, според South China Morning Post. Цената на акциите на компанията е нараснала с почти 50%. Богатството му се увеличава средно с около 37,7 милиона долара за всеки 24 часа.

Търсенето на вентилаторите на Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics процъфтява в ситуацията на борба с вируса. Медицинските вентилатори помагат на пациентите да дишат и са от решаващо значение за лечението на постъпилите в болниците с коронавирус.

Говорител на компанията заявил, че поръчките се увеличават рязко през миналия месец. "Имаме поръчки от 100 страни за медицинското ни оборудване за борба с епидемията", каза той, цитиран от South China Morning Post. Той заяви още, че е получена поръчка за около 10 000 вентилатора за Италия. Точната цена на вентилатора не е уточнена.

Ли не е единственият милиардер, който се справя добре с кризата. Основателят на Amazon Джеф Безос също прави печалби насред пандемията, след като продажбите на Amazon се покачиха бързо. Компанията дори прибегна до спешно наемане на допълнителен персонал.