След дълго време на проблеми и финансови загуби, акциите на Tesla тръгнаха нагоре. Това се случва, след като Илон Мъск отчете първите доставки на компанията от новата гигафабрика в Берлин, облекчавайки страховете на инвеститорите дали производителят на електромобили ще получи необходимите одобрения от германското правителство, пише CNN Business.

"Бих казал, че 30% от инвеститорите, с които разговаряхме през последните шест месеца, смятаха, че фабриката в Берлин никога няма да отвори врати, заради тежката бюрокрация", коментира Дан Айвс - технически анализатор в Wedbush Securities.

"Много инвеститори се страхуваха, че Tesla никога няма да има завод в Европа и това ще бъде просто една празна фабрика, построена за един куп пари", допълни експертът.

Tesla представи първия модел Y, произведен в германската гигафабрика за $5 милиарда

Tesla представи първия модел Y, произведен в германската гигафабрика за $5 милиарда

Фабриката в Грунхайде ще произведе около 54 000 автомобила до края на годината

Заводът в Берлин беше домакин на церемония на 22 март за отбелязване на първите си доставки. Във времето след това автомобилната компания започна да бележи финансов възход.

Подобно събитие е планирано следващата седмица в другия нов завод на Tesla - близо до Остин, Тексас. От него доставките също са започнали.

Двете фабрики удвояват броя на заводите за сглобяване на автомобили на компанията, присъединявайки се към първата фабрика във Фримонт, Калифорния и втората в Шанхай.

На 14 март акциите на Tesla затвориха при $766,37, което беше с 36% по-ниско от максимума за годината, който беше достигнат на 3 януари - първият ден за търговия на 2022 година. За по-малко от три седмици обаче акциите на компанията се повишиха, възстановявайки по-голямата част от загубите си от първите 10 седмици на годината.

На 30 март акциите отчетоха печалби в 10 от 12 търговски дни и нараснаха с 43% за краткия период от няколко седмици. Това накара Tesla да обяви, че ще поиска от своите акционери да одобрят второ разделяне на акциите. Всъщност, акциите са се увеличили повече от два пъти след първоначалното разделяне на компанията през август 2020 година.

Tesla успява да се справи и с лошата тенденция в индустрията цялостното производство да е значително забавено от недостиг на компютърни чипове и други части. Според прогнозите глобалните продажби на компанията ще достигнат близо 308 000 автомобила за първото тримесечие. Това би означавало скок от 67% спрямо първото тримесечие на 2021 година.

Сега, когато има две нови фабрики, които вече работят, се очаква продажбите на Tesla да нараснат още повече през останалата част от годината. До края на 2022-а компанията вероятно ще е близо до 2 милиона продадени автомобила. Това е почти двойно повече в сранение с миналата година.

Илон Мъск обяви пред какви рискове са изправени Tesla и SpaceX

Илон Мъск обяви пред какви рискове са изправени Tesla и SpaceX

Милиардерът казва, че бизнесът му може да бъде засегнат от инфлацията, тъй като цените на суровините се покачват