През този отоплителен сезон няма да има промяна в цените на парното отопление и топлата вода, т.е. няма да има поскъпване. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов при днешното заседание на регулатора, но което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" за цената на природния газ за февруари. Не се предвиждат и промени в цената на електроенергията.

"Очевидно няма никаква опасност Комисията за енергийно и водно регулиране да пристъпи към промяна на цената на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че няма да има промяна в цената на топлинната енергия", каза Иван Иванов.

Природният газ ще е с близо 30% по-евтин през февруари спрямо януари и ще се продава за около 130 лева за мегаватчас без такси и данъци. Това коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева, по време за обсъждането на цените при енергийния регулатор.

Причините за понижението на цената на газа, по думите й са, че "в микса има структурирани четири доставчици". Златева обясни, че трима от доставчиците са избрани чрез тръжна процедура, която е приключила през месец декември. А една четвърт от обемите газ са от нагнетените количества в газохранилището "Чирен".

"Това обаче, което наблюдаваме през месец януари - и поради топлото време, и поради форсмажор на един от най-големите ни индустриални клиенти е, че има намаление с 30% на потреблението на газ спрямо месечните договорени количества", допълни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Окончателното решение за цените на природния газ за следващия месец, ще бъде взето от КЕВР на 1 февруари.

"Булгаргаз" ще иска цена на газа за февруари, с 24% по-ниска от януарската

"Булгаргаз" ще иска цена на газа за февруари, с 24% по-ниска от януарската

Окончателното предложение ще бъде депозирано на 1 февруари