За първи път от началото на търговската война със САЩ Китай подписа споразумение за закупуване на втечнен природен газ (LNG) от американски износител, предаде Bloomberg.

"Foran Energy Group заяви, че е подписала рамково споразумение с американския производител Cheniere Energy за 26 доставки от 2021 до 2025 г.", пише агенцията.

Пояснява се, че сделката е сключена по време на годишната търговска конференция в Шанхай. Цените за доставка ще бъдат фиксирани към американския бенчмарк Henry Hub.

Агенцията отбелязва, че китайските компании са спрели да подписват дългосрочни договори за доставка с американски износители, след като Китай наложи мита върху доставките в отговор на американските мита върху китайски стоки, въведени през 2018 година.

Американските доставки на втечнен природен газ за Китай спряха изцяло между май 2019 г. и март тази година. Оттогава вносът се възобнови, тъй като КНР планира да изпълни задълженията си по първата фаза на търговско споразумение, което Пекин подписа със САЩ през януари.