Китайският оператор на увеселителни паркове Golden Heaven Group Holdings преживя най-лошата си седмица, след като акциите му се сринаха с 93%, съобщава Bloomberg. Това е и победа за компанията за търговия на къси позиции Hindenburg Research, която преди месец започна да залага срещу него.

Цената на акциите на търгуваната на Nasdaq Golden Heaven Group без явна причина се повиши с 600% за периода от септември до ноември, като тогава от Hindenburg коментираха, че има "твърде малко новини, които да оправдават скока".

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Според Hindenburg Research компаниите от групата са били въвлечени в пазарни и счетоводни манипулации

Една от причините за резките движения на цената е много малкото количество акции, продавани публично - само 18 млн. от общо 52 млн. Според експерти това значително улеснява манипулативните действия - ритейл трейдъри организирано "напомпват" компанията и продават бързо, преди цената да се е сринала.

Така обемът на търговията с акции на Golden Heaven Group скочи 35 пъти над средното в края на миналата седмица. При дебюта си на Nasdaq те струваха по 4 долара, достигнаха $24,31 на 27 ноември, но вече са на нива под $1,40.

Според Hindenburg Research това е напълно заслужено:

"За съжаление, борсата Nasdaq е осеяна с десетки очевидни измами, базирани в Китай. Тези компании обикновено привличат нищо неподозиращи американски инвеститори на дребно чрез чат групи в Telegram, Discord или WhatsApp, след което излизат чрез подобен вид спад, какъвто наблюдаваме при Golden Heaven", заяви Нейт Андерсън, основател на Hindenburg Research, в имейл, като добави, че е повдигнал въпроса пред Nasdaq.

Разследване на компанията му по-рано през годината разкри сериозни проблеми в бизнеса на индийската Adani Group, които доведоха до срив в цената на акциите и политически скандал.