Ситуацията на европейския газов пазар в началото на ноември е значително по-спокойна от лятото на 2022 г., благодарение на високата степен на запълване на газовите хранилища, ниското ниво на консумация на гориво поради необичайно високите температури и същевременно наличието на танкери с втечнен газ, очакващи разтоварване в европейските терминали. Това се кзва в коментар за ситуацията с газа към монета на компанията "МЕТ Енерджи Трейдинг".

Експертите от компанията за търговия с енергоносители в Европа със седалище в Швейцария предвиждат, че при евентуален неблагоприятен сценарий, е възможно да се стигне до недостиг на природен газ за страните от ЕС в региона.

В подобна ситуация съществува вероятност капацитетът на гръцкия терминал за доставки на втечнен природен газ да се окаже недостатъчен за компенсиране на недостига в региона, смятат от компанията. "В допълнение, вероятно е в същия период търсенето на втечнен газ (LNG) на азиатските и южноамериканските пазари да се повиши, като това би довело до отлив на предлагането за Европа и повишение на цените. А това влияние може значително да се засили от възможни технологични спирания на производствените терминали за LNG, природни бедствия или други форсмажорни обстоятелства, което също няма да е прецедент.

Гърция иска да използва българското хранилище  Чирен за съхранение на природен газ

Гърция иска да използва българското хранилище Чирен за съхранение на природен газ

Южната ни съседка преговаря със стрната ни за подписване на споразумение за хранилището в Чирен

Поради факта, че България не разполага с инфраструктура за директен достъп до пазара на втечнен газ, такова развитие на ситуацията би могло да постави под риск над половината от доставките за страната", смятат от "МЕТ Енерджи Трейдинг".

От там допълват, че съществуващите съоръжения за съхранение (газохранилището в Чирен) в страната ни не позволяват да се покрие най-високото потребление през зимния период. Това (а и не само), може да "постави страната ни в деликатната ситуация да споделя този ограничен ресурс", според експертите от компанията за търговия с енергоресурси.

В тази връзка оттам препоръчват, че би следвало да се "обмислят нови възможности за осигуряване на доставки през зимния сезон. А именно, да се разгледа вариантът за покупка и съхранение на газ в Централна Европа още през ноември 2022 г. Следва да се проучи дали могат да се използват газохранилища, които да поддържат зимното потребление на България в случай на негативен сценарий", е мнението на експерти от търговеца с енергоносители.

Бъдещият газов хъб в Турция може да използва проекта на неосъществения газопровод "Южен поток" до България

Бъдещият газов хъб в Турция може да използва проекта на неосъществения газопровод "Южен поток" до България

Колко ще струва изграждането на хъба, по предварителни оценки