На фона на растящите потребителски цени стрийминг гигантът Netflix също повишава тарифите си, пише CNN. Засега увеличението на цените засяга само САЩ и Канада.

В САЩ стандартният план ще поскъпне с $1,50 до $15,49, а базовият ще струва с $1 повече до $9,99. Премиум планът поскъпва с $2 до $19,99. В Канада повишението е същото, с изключение на базовият план, чиято цена остава непроменена.

Обяснявайки решението си, Netflix предоставя на CNN идентичен коментар спрямо този от октомври 2020 г., когато последно повиши цените на услугата. В него се посочва, че цените се повишават, за да може компанията да продължи да предлага "качествени възможности за забавление".

Промяната бе съобщена първо в петък и доведе до 2 процента ръст на акциите.

Решението идва седмица преди очаквания отчет на компанията за четвъртото тримесечие на 2021 г.

Причината за поскъпването е проста: Netflix харчи милиарди за съдържание, а стрийминг услугите стават все по-важни. В същото време обаче растежът на компаниите в този сектор се забавя, а привличането на нови потребителите стават все по-трудни.Така приходите трябва да дойдат отнякъде, а повишението на цените за съществуващите клиенти е най-лесният начин.

През октомври Netflix съобщи, че има нови 4,4 млн. потребителя, или общо 213,5 млн. Данните следваха две поредни тримесечия на слаб растеж.