Крипто банката Nexo търси обезщетение от България в размер на 3 милиарда долара заради прекратено криминално разследване, за което компанията твърди, че е провалило плановете й за листване на борсата в САЩ и сделка за спонсорство на футболен отбор с над 330 милиона привърженици в цял свят. Това показват правни документи, с които "Ройтерс" разполага.

Припомняме, че в края на декември Софийска градска прокуратура прекрати наказателното производство по делото, свързано с крипто банката. Причините бяха две - в България липсва съответен правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви, като също така не се откриват и доказателства за извършено престъпление. 

Nexo AG, швейцарско подразделение на базираната на Каймановите острови Nexo Capital, твърди, че разследването е опетнило репутацията й, според документ, подаден до Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) на Световната банка.

"След като проучихме случая в дълбочина, вярваме в силата и бъдещия успех на иска на Nexo", споделя Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на Pillsbury LLP. Дебора Ръф, ръководител на арбитражния отдел в международната кaнтора, допълва: "Очакваме с нетърпение да представляваме нашите клиенти в следващата фаза на тази битка за справедливост".

Не откриха престъпление по случая "Nexo"

Не откриха престъпление по случая "Nexo"

Липса на закони за криптовалута спря разследването

Базираната във Вашингтон ICSID, международна арбитражна институция, която се занимава със спорове между международни инвеститори и държави, е регистрирала случая на 18 януари, показа справка на нейния уебсайт. 

Българското финансово министерство съобщи, че е получило искане за арбитраж от ICSID, което ще бъде разгледано от специализирана междуведомствена комисия, която ще предложи следващите стъпки.

През януари 2023 г. българската прокуратура започна разследване срещу Nexo AG, обискирайки офиси в София и обвинявайки нейните основатели в престъпления, включващи участие в организирана престъпна група за пране на пари и извършване на данъчни и компютърни измами.

Антони Тренчев: Nexo има 9-цифрена печалба в долари

Антони Тренчев: Nexo има 9-цифрена печалба в долари

Над 80 млн. лева са влезли в българската икономика от компанията, като съоснователят ѝ е категоричен, че акцията на прокуратурата преследва политически и финансови цели

Nexo, със съосновател бившият български депутат Антони Тренчев, отрече да е извършило нарушение и твърди, че разследването е било политически мотивирано. В официално съобщение на компанията пише следното:

"Макар атаките на българските власти през януари 2023 г. да нанесоха своя удар върху Nexo, ние съумяхме да удържим бизнеса", посочват от ръководството на компанията, "Но стремглавият ни растеж бе горещо попарен. Безвъзвратно унищожени бяха многогодишни усилия и пропуснахме уникални възможности, които трудно ще се повтoрят. Сега, след като самата българска прокуратура оневини Nexo, дойде време да поискаме справедливост и обезщетение за нанесените огромни репутационни и финансови щети. Вярваме, че с нашите действия ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и подобен произвол не може да остане без последствия. Това ще бъде както изстрадана и справедлива реабилитация за Nexo и служителите ѝ, така и ключова стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развитие на държавата, която ще бъде в полза както на българския бизнес, така и на цялото общество."

Американските регулаторни органи често предприемат мерки срещу предполагаема незаконна дейност във водещи крипто фирми, но е необичайно крипто компаниите да започнат дела срещу държавата, в търсене на обезщетение за разследване, което е прекратено.

ICSID преди това е нареждал на различни държави, включително Пакистан, Еквадор и Венецуела, да изплатят обезщетения за милиарди на компании.

Nexo съди регулаторите на Каймановите острови заради отказан лиценз

Nexo влезе в сблъсък с регулаторите в още една държава

Компанията не приема оценката, че бизнес моделът ѝ е прекалено рисков

"Ройтерс" не успя да провери размера на предполагаемите щети за Nexo. В интервю за медията по-рано този месец Тренчев отказа публично да назове банките, за които каза, че са били инструктирани за листване или кой европейски футболен клуб е прекратил преговорите за спонсорство.

Крипто кредиторите действат като банки за крипто света, предлагайки на клиентите лихва върху криптовалутите, които депозират в платформата.

Nexo, основана през 2018 г., постепенно спря своите продукти и услуги в САЩ миналата година и се съгласи да плати 45 милиона долара за уреждане на такси от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и държавните регулатори, тъй като не е регистрирала своя продукт за кредитиране на крипто активи.

Nexo ще плати 45 милиона долара глоба след споразумение с Комисията за ценни книжа на САЩ

Nexo ще плати 45 милиона долара глоба след споразумение с Комисията за ценни книжа на САЩ

Комисията за ценни книжа отчита, че Nexo е кооперирал с регулаторните органи на САЩ