Автомобилният производител Nissan обяви, че ще забави затварянето на една от най-големите си бази в Европа, който трябваше да затвори врати до края на тази година.

След среща със синдикални организации от компанията са обявили, че могат да отложат закриването на двата си завода в Барселона до юни 2021 година, съобщава изданието Cinco Días.

Това решение идва след като преди време беше отменена планирана стачка на служителите на компанията. До края на настоящия месец трябва да стане ясно дали то е окончателно.

През май стана ясно, че Nissan готви изтеглянето си от Испания. Тогава от испанските власти заплашиха, че производителят ще трябва да плати компенсация от 1 милиард евро. Това беше изненадваща новина, като се има предвид, че от японската марка посочиха през миналата година, че готвят инвестиция от 70 милиона евро в европейската страна.

С изтеглянето на Nissan Испания ще загуби не само голям производител в автомобилната индустрия, но и 3000 работни места в неговия завод и още 20 000 работни места, които са косвено свързани с дейността му в страната.

Що се отнася до значението на базата в Барселона за бизнеса на дружеството, може да се каже, че тя е най-голямата за него в Европа след тази във Великобритания.