Русия се опитва да отвърне на западните санкции и на напускащите страната чуждестранни компании с удар върху международния бизнес. От началото на 2024 година Москва ще въведе нов данък за чуждестранните компании, които напускат страната, съобщава Bloomberg. Данъкът върху неочакваните печалби, който се въвежда в Руската федерация, ще се прилага и за тези, които подготвят сделка за напускане, твърдят източници на агенцията. 

Изправени пред масов отлив на чуждестранни инвестиции след началото на войната в Украйна, руските власти наричат новия данък "доброволна вноска". Така наречените от Кремъл "недружелюбни компании", които възнамеряват да се оттеглят от руския пазар, но все още не са включват бизнес гиганти като Volkswagen, UniCredit и Raiffeisen. И още много други.

"Газпром" иска да либерализира цените на газа в Русия. Да, ама не

"Газпром" иска да либерализира цените на газа в Русия. Да, ама не

В рамките на ден две водещи руски медии публикуваха две противоположни публикации

Публичните финанси на Русия се влошават рязко и страната въвежда допълнителни мерки, които щадят малко части от нейната икономика, коментират финансови експерти. Изключвайки петролната, газовата и въглищната промишленост, данъкът върху неочакваните печалби има за цел да върне допълнителни $3,7 милиарда чрез начисляване на 10% върху свръхпечалбите, спечелени през 2021-а и 2022 година, в сравнение с предходните две години.

Снимка 614437

Източник: EPA/БГНЕС

Въпреки че данъкът ще влезе в сила от 2024 година, компаниите имат възможност да го платят тази година на половината от ставката. Бизнесът, който има печалба надвишаваща 1 милиард рубли, подлежи на данъка.

Русия се опитва да ограничи и въздействието върху рублата чрез определяне на лимит за покупки на твърда валута от чуждестранни компании, които напускат страната. Разходите от началото на 2023 година са почти двойно повече от приходите, сочат последните данни на руското финансово министерство.

До момента над 1 000 компании са обявили напускане на Русия, но едва 8,5% са го направили наистина. Това сочи проучване на Йейлския университет, обявено през месец март, но обхващащо периода от началото на войната до ноември 2022 година. За напуснане на Руската федерация се готвеха 1000 компании, които обявиха, че доброволно съкращават дейността си само два месеца след началото на войната в Украйна. Според данните на проучването обаче към месец март 2023 година едва 520 са го направили наистина.

Проучването разглежда 1404 компании със седалище в страните от ЕС и Г7 с общо 2405 дъщерни дружества в Русия преди нахлуването й в Украйна през февруари 2022-а. Според констатациите само 120 от тези компании, или 8,5% от общия брой са напуснали с поне едно от дъщерните си дружества до края на ноември миналата година.

Над 1 000 компании обявиха напускане на Русия, но само 8,5% са го направили наистина. Каква е причината?

Над 1 000 компании обявиха напускане на Русия, но само 8,5% са го направили наистина. Каква е причината?

Няколко проучвания дават отговор на въпросите