Руската енергиен гигант "Газпром" предлага да започне либерализация на цените на природния газ за промишлените потребители в страната, т.е. цените "на едро", за да увеличи приходите си от продажби на газ на вътрешния пазар. Това пише в обширна публикация от тази сутрин на вестник "Комерсант", позовавайки се на материали от проведено заседание на Държавния съвет по енергетика на 30 март.

Според публикацията, идеята за либерализация е представена на заседанието от заместник-председателя на "Газпром" Виталий Маркелов. Твърди се, че топ мениджърът е предложил да започне експериментално приложение първоначално.

Малко по-късно през деня обаче, беше публикуван кратък коментар по въпроса от страна на "Газпром", който практически опроверга посочената публикация на "Комерсант".

"Газпром" коментира публикацията във вестник "Комерсант" за либерализирането на цените на газа, в която изданието се позовава на заместник-председателя на Борда на директорите на "Газпром" Виталий Маркелов - компанията съобщи, че Маркелов не е участвал на заседанието на Държавния съвет по енергетика Съвет на 30 март, написа малко по-късно днес Прайм.

Ето и коментарът на "Газпром", цитиран от Прайм:

"Днес вестник "Комерсант" публикува статия, че "Газпром" предлага (частична) либерализация на вътрешния пазар. Изданието се позовава на изказване в Държавния съвет по енергетика на 30 март 2023 г. на Виталий Маркелов, заместник-председател на Управителния съвет на "Газпром". В тази връзка ви информираме, че Виталий Маркелов не е участвал на заседанието в Държавния съвет по енергетика на 30 март", написаха от компанията "Газпром" в Telegram канала си.

"Газпром" пак плаши Европа със студена зима, спасила се по изключение заради топлото време

"Газпром" пак плаши Европа със студена зима, спасила се по изключение заради топлото време

Колко за пълни европейските газохранилища?