"България не само на три морета, но и на Тихия океан" - така шеговито може да бъде представен новият продукт на българското предприятие Кохоферм.

Първата в Европа ферма за тихоокеанската сьомга заработи в самоковското село Горни Окол, а наскоро резиденцията на американския посланик в България Негово Превъзходителство Ерик Рубин стана домакин за презентация на първата продукция от кохо сьомга у нас. На нея присъстваха и представители от Министерство на земеделието, Държавен фонд "Земеделие", търговските вериги и ресторантьорския бизнес.

Качествата на екологично чистата тихоокеанска риба, която съдържа два пъти повече полезни омега мазнини в сравнение с атлантическата, бяха показани от шеф Петър Михалчев. Той впечатли гостите на събитието с предложения като поширана сьомга в соев сос, пушена сьомга в цитрусов сос, чипс, пелмени с кайма от риба.

Кохо сьомгата се отглежда на принципа на органичното производство с постоянен контрол и пречистване на водата. В рециркулационна система с рейтинг "Най-добър избор" се използва биофилтър със специални бактерии, които разграждат нитратите и нитритите. Използването на антибиотици би унищожило тези бактерии и това обяснява защо рибата на Кохоферм има рейтинг "Най-добър избор" по програмата Seafood Watch® на Monterey bay Aquarium.

Реализацията на напълно новия за България и Европа проект стартира през 2015 г. с финансиране от Българска банка за развитие и с подкрепата на търговския отдел към Посолството на САЩ, който улеснява контакта им с американската компания Water Management Technology - вносител на технологията и рециркулационната система, в която се отглежда рибата. Първата продукция на пазара може да очакваме за Никулден.