Robinhood е подала документи за първично публично предлагане на Nasdaq, съобщават световените медии. Очакваното с нетърпение IPO може да се осъществи още до края на второто тримесечие на 2021 г., пише Bloomberg.

Robinhood все още не е определила условията. Компанията, съоснована от родения в България Влад Тенев, бе оценена на $11,7 млрд. при последния рунд финансиране през септември м.г. Брокерът доби изключителна популярност по време на пандемията, особено сред по-младите инвеститори. Заради фиаското покрай GameStop компанията е разследвана от американските власти. Благодарение на случващото се около закъсалия търговец на видеоигри обаче Robinhood успя да увеличи броя на потребителите си с 3 млн. от края на януари досега, по изчисления на JMP Securities.

Robinhood е основана през 2013 г. от Тенев и Байжу Бат, с когото се запознават в университета Станфорд. Приложението става популярно сред дребните инвеститори благодарение на възможността за търговия на акции без комисионна, както и за закупуването на части от акции.

Името на компанията доби още по-голяма популярност в края на януари т.г., когато забрани временно на потребителите да купуват акции от GameStop. Robinhood по това време заяви, че причината се крие в изискванията на американското законодателство, според които трябва да задели $3 млрд. заради пазарната волатилност.

По-рано тази година започна и дело срещу компанията заради смъртта на 20-годишен трейдър, който се самоуби след негативен баланс по сметката си от минус $730 хил. — средства, които той е смятал грешно, че дължи.

При нормални пазарни условия проблемите на Robinhood биха обрекли едно IPO — но условията сега съвсем не са нормални. Рекордно ниските лихви и високият интерес от ритейл инвеститорите предизвикаха горещо рали на пазарите.