Общата стойност на трите клона, които италианската енергийна компания Enel ще продаде в Румъния, се оценява на общо €1,9 милиарда евро, като се очаква продажбата да приключи в началото на 2023 година, съобщава Romania Insider.

Припомняме, че най-голямата енергийна компания в Гърция Public Power Corp (PPC), наскоро призна, че "активно проучва" възможностите за растеж както в родината си, така и на пазарите в Югоизточна Европа и "проверява" потенциални придобивания в Румъния и България.

Еnel Румъния е добре позната на PPC, които в периода 2016-2019 година бяха ръководители на румънския клон на компанията, пишат гръцките медии. Enel притежава общо шест компании в Румъния, пет от които са резултат от отделянето на дейностите по разпределение и доставка на енергия в рамките на бившите дъщерни дружества на Electrica, както и една, фокусирана върху зелената енергия - Enel Green Power Romania. В нея Enel е един от най-мощните инвеститори.

Италианската Enel продава енергийни активи за €21 милиарда, включително в наша съседка

Италианската Enel продава енергийни активи за €21 милиарда, включително в наша съседка

Същевременно компанията планира да инвестира общо около 37 милиарда евро, ето в какво

Купувачът

Според непотвърдена информация PPC беше посочена през октомври като купувач на румънските активи на Enel по сделка, оценяваща трите клона на €1,8 милиарда. Освен PPC, претенденти са енергийните фондове Brookfield Asset Management (Канада) и Amber Infrastructure (Великобритания), според Bankingnews.gr.

Goldman Sachs, която подпомогна PPC в увеличението на капитала от €1,3 милиарда, консултира гръцката компания в процеса на придобиване на активите на Enel в Румъния, твърдят гръцките медии.