Платформата за онлайн търговия eBay се намира в трудна ситуация с все по-нарастващото присъствие на основните й конкуренти Amazon и Alibaba. Но от компанията са намерили ниша, която да им позволи да се съревновават с лидерите на пазара.

В много от държавите eBay се използва предимно за вътрешни пратки. Така е в САЩ, така е и във Великобритания, където хората предпочитат фирмата за доставки в границите на страната.

Преди няколко години обаче от платформата отчитат, че руските им клиенти използват услугите им предимно за пратки от и до чужбина.

Тогава Илия Кретов успява да промени софтуера така, че да позволява на търговците по-лесно да достигат до чуждестранните купувачи. В резултат износът от Русия скача с 50% през миналата година.

Сега от eBay са решени да се доверят на Кретов, като му дадат да работи с 120 държави от мрежата им, с които се надяват този успех да се повтори.

"На повечето развиващи се пазари, където нямаме локални силни сайтове, присъствието на глобалните играчи в електронната търговия е незначително на фона на интернет аудиторията и това е добър източник на растеж", коментира Кретов в интервю в Москва, цитирано от Bloomberg.

Експанзията на тези пазари е от ключово значение за eBay, която сериозно изостава по растеж в сравнение с Amazon и Alibaba.

Идеята е технологията да се използва за държавите от Африка, Близкия Изток и Европа, но с изключение на развитите пазари, като Великобритания, Германия, Франция и Италия, където платформата вече се използва активно за вътрешни доставки.