SAP - една от най-ценните европейски технологични компании, обяви "преструктурирането" на 8000 работни места заради пренасочването на усилията си към изкуствения интелект, съобщава CNN.

Разработчикът на системи за управление на бизнес процесите ще инвестира 2 млрд. евро в своята трансформация само в рамките на 2024 г., като част от парите ще отидат за обучения на служители, но и за компенсиране на служителите, които изберат да напуснат компанията по собствено желание.

SAP към клиентите си: Ако искате иновации, ще плащате абонамент

SAP към клиентите си: Ако искате иновации, ще плащате абонамент

Огромни разходи ще се наложи да правят компаниите заради новата стратегия

Засегнати са общо 7% от работещите за компанията по целия свят, като от официалното съобщение се разбира, че "мнозинството" от тях ще бъдат преквалифицирани или ще получат определен пакет, ако решат да напуснат или да се пенсионират. От SAP все пак посочват, че целта им е работещите в компанията в края на годината да са приблизително толкова, колкото са и в момента.

"SAP отваря следващата глава - с планираната програма за трансформация ускоряваме прехвърлянето на инвестициите към области на стратегически растеж и преди всичко Бизнес AI", заяви изпълнителният директор Кристиан Клайн в официална позиция.

Новият регионален технологичен хъб на SAP, ръководен от България, който нареди София до Токио, Сингапур и Берлин

Новият регионален технологичен хъб на SAP, ръководен от България, който нареди София до Токио, Сингапур и Берлин

Инвестиция за над 50 милиона лева

Компанията още през лятото направи сериозни инвестиции в компании, които разработват решения с генеративен изкуствен интелект, като той вече присъства в продуктите ѝ.

За SAP у нас работят близо 1500 души, което прави компанията един от сериозните технологични работодатели. Към момента няма яснота в каква степен ще бъде засегнат от "преструктурирането" българският екип.

Money.bg изпрати официално запитване по този въпрос до офиса на компанията у нас, но не получи конкретен отговор за родния пазар. Все пак от дружеството изпратиха глобалното становище, което публикуваме с дословния му превод от английски език без редакторска намеса:

"Глобалният макроикономически пейзаж остава нестабилен, а изкуственият интелект е двигател на сеизмични промени в технологичния сектор. Следователно SAP ще увеличи фокуса си върху стратегическите области на растеж, особено върху ускореното разработване и внедряване на технологии и сценарии за бизнес AI. За да се гарантира, че организационната структура и набора от умения и ресурси на SAP продължават да отговарят на бъдещите бизнес нужди, SAP планира да премине през програма за преструктуриране на цялата компания, която ще засегне 8000 позиции. В рамките на социално отговорния подход към това преструктуриране хората ще бъдат адаптирани чрез преназначаване в нови области и чрез доброволни програми, включително възможности за ранно пенсиониране. Вече са започнали обсъждания със социалните партньори за намиране на най-учтивия и социално приемлив подход. Въпреки това SAP ще продължи да реинвестира в стратегически области на растеж и очаква да излезе от 2024 г. с брой на служителите, сходен на сегашния.".