Нов мобилен оператор може да се появи скоро в България. Обединение от пет компании с регионално покритие, които доставят телекомуникационни услуги - Нет 1, Нетера, СКАТ, Телекабел и Телесим, имат амбицията да пробият и на мобилния пазар, стана ясно на пресконференция в София днес.

Петте дружества са се обединили в "Мобилни алтернативни комуникации" АД, като имат равен дял в новата фирма. Целта е да създадат "виртуален" мобилен оператор, който ще ползва мрежата на някой от съществуващите.

Все още обаче не е ясно кой от водещите три телекома ще се съгласи да предостави цялата си инфраструктура на новото дружество. Според Петър Ризов, управител на Нет 1, на пазара "има място за нови играчи". "Ще се изненадате колко хора ще търсят оператори като нас", допълни той.

Ангел Василев - "Телекабел", Невен Дилков - "Нетера", Петър Ризов - "Нет 1", Милен Минев - "Телесим", Петър Георгиев - СКАТ

Източник: МАК

Ангел Василев - "Телекабел", Невен Дилков - "Нетера", Петър Ризов - "Нет 1", Милен Минев - "Телесим", Петър Георгиев - СКАТ

Разговорите с отделните мобилни оператори са на различен етап, а "комуникацията е добра", стана ясно още от изявленията на петима представители на компанията. Те се надяват да получат отговор от един от тях в "близко, обозримо бъдеще". Водят се и преговори с Комисията за регулиране на съобщенията, която вече давала "положителни индикации".

Петте дружества доставят интернет и телевизия в общо 15 области на страната - 45 града и 200 села, като достигат до два милиона души. От изказванията им се подразбра, че те по-скоро целят да предоставят на съществуващите си абонати още една услуга, отколкото да развиват конкурент в мобилните комуникации в национален мащаб. Акцент бе поставен върху услуги за обезпечаване на "Интернет на нещата" (Internet of Things, IoT) и мобилен интернет.

"Икономиката на споделянето е интелигентният иновативен начин на правене на бизнес, при който се пестят ресурси, постига се по-бързо развитие в полза на потребителите с по-малко разходи за бизнеса. В основата на успешното развитие на телекомуникациите, не само в национален, но и в световен план, е практика споделянето на телекомуникационна инфраструктура и мрежи. Това ние правим от много време. Например, независимо, че работим на конкурентен пазар, предоставяме свързаности и оптични влакна на трите големи мобилни оператора, на практика навсякъде, където поискат. Ние вярваме, че от държавата с най-добрия фиксиран интернет в света, България може да се превърне в лидер и при мобилните комуникации", каза Ангел Василев, изпълнителен директор на "Телекабел".

Петър Ризов направи историческа справка и посочи, че България е сред водещите страни в света по скорост на фиксирания интернет и това е благодарение на огромната конкуренция в сектора - близо 300 доставчици към днешна дата. "Но има само три оператора", допълни той, като го определи за "парадоксално".

Напуска ли Telenor България?

Напуска ли Telenor България?

Готви се сделка за бизнеса на компанията в целия регион на стойност два милиарда евро

"Като пионери в телекомуникациите ние смятаме, че в страна като България няма място за повече от три припокриващи се мобилни мрежи с национално покритие. Стартирането на виртуален мобилен оператор носи полза за всички участници на пазара. За мобилните оператори ще доведе до ефективно използване на капацитета на мрежите им. За крайния потребител - иновативни и гъвкави услуги, за държавата - възможност за устойчиво развитие на икономиката. Затова искрено вярваме, че започналите разговори с мобилните оператори ще приключат успешно", добави Невен Дилков, управител на Нетера.

От изказването на Ангел Василев, изпълнителен директор на "Телекабел", стана ясно, че клиентите не могат да очакват по-ниски цени, но обединението обеща "много изненади".