Може би няма британец, който да не е чувал за магазините на Fortnum and Mason. Веригата осигурява чая и сладките на Бъкингамския дворец от времето на кралица Анна Стюард.

И за първи път в своята 3-вековна история компанията ще отвори свой обект извън границите на Обединеното кралство, съобщава Market Watch. Дружеството, което от 1951 година е управлявано от британското семейство Уестън, е избрало Хонконг за дебюта си в чужбина.

"Това е голяма възможност за доставчиците на Fortnum and Mason, които произвеждат 86% от продукцията си във Великобритания", посочва председателят на компанията Кейт Хобхаус.

С решението през септември в Хонконг ще се появи първият магазин и ресторант на веригата. Там ще се продават типично британски продукти, като чай, бисквити, домашно направени шоколади и други.

"Отварянето на обектите е значимо постижение за бизнеса и отбелязва първото излизане на нашата концепция извън Обединеното кралство", казва Хобхаус.

Веригата води началото си от 1707 година, когато основателят й Уилям Фортъм е назначен за лакей в двора на кралица Анна. Бизнесът на Фортъм започва с продажбата на свещи за Бъкингамския дворец.