Мобилните телефонни услуги могат да имат спирания в цяла Европа тази зима, ако прекъсвания на електрозахранването или въвеждането на режим на тока извадят от строя части от мобилните мрежи в региона, пише агенция Reuters.

Решението на Русия да намали, а напоследък и да прекрати доставките на газ през основния газопровод "Северен поток 1" към Европа след началото на конфликта в Украйна, увеличи вероятността за недостиг на електроенергия в региона.

Във Франция например ситуацията се влошава заради няколко атомни електроцентрали, затворени заради ремонт.

Представители на телекомуникационния бранш посочиха пред Reuters, че се опасяват, че зимата ще постави европейската телекомуникационна инфраструктура на изпитание, принуждавайки компаниите и правителствата да се опитат по някакъв начин да смекчат негативното въздействие.

Понастоящем, в много европейски страни няма достатъчно резервни системи, за да се справят с широкообхватни прекъсвания на електрозахранването, посочиха ръководители на 4 телекома.

Страни от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите могат да продължат, дори ако прекъсванията на електричеството в крайна сметка доведат до изтощаване на резервните батерии, инсталирани на хилядите клетъчни антени на тяхната територия.

Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях имат резервни батерии, които издържат около 30 минути, за да поддържат функционирането на мобилните антени.

Във Франция планът, предложен от електроразпределителната мрежа Enedis, включва потенциални прекъсвания на електрозахранването в най-лошия случай до два часа, посочиха източници на Reuters, запознати с въпроса.

Евентуалното цялостно спиране на електрозахранването ще засегне само части от страната на ротационен принцип. Основни услуги като болници, полиция и правителство няма да бъдат засегнати, посочват същите източници.

Френското правителство, телекомуникационните оператори и мрежата Enedis, подразделение на контролираната от държавата компания EDF, са провели разговори по този въпрос през лятото, посочиха източници от френското правителство.

Представител на френското финансово министерство, обаче отказа да коментира преговорите с Enedis, телекомуникационните групи и правителството.

Телекомите в Швеция и Германия също изразиха загриженост пред своите правителства относно потенциален недостиг на електричество, посочиха няколко източника на Reuters, запознати с въпроса.

Шведският телекомуникационен регулатор PTS работи с телеком оператори и други правителствени агенции, за да намери решения. Това включва разговори за това, какво ще се случи, ако бъде въведен режим на тока.

Стана известно, че PTS финансира закупуването на преносими бензинови и мобилни базови станции, които се свързват с мобилни мрежи, за да се справят с по-продължителни прекъсвания на електрозахранването.

Производители на телекомуникационно оборудване като Nokia и Ericsson, пък работят с мобилните оператори, за да смекчат въздействието на недостига на електроенергия, посочват други източници на Ройтерс.

За да пестят електроенергия, телекомуникационните компании използват софтуер за оптимизиране на потока на трафика, като например кулите да бъдат поставени в "спящ режим", когато не се използват, и изключват различни честотни ленти, според източници, запознати с въпроса.

В Германия Deutsche Telekom има 33 000 мобилни станции (кули) и нейните мобилни системи за аварийно захранване могат да поддържат само малък брой от тях едновременно, казва говорител на компанията.

Deutsche Telekom ще използва мобилни системи за аварийно захранване, които разчитат главно на дизелово гориво, в случай на продължителни прекъсвания на захранването, се казва в съобщение на компанията.

Свикнали с непрекъснато електрозахранване от десетилетия, европейските страни обикновено нямат генератори, които да поддържат захранване за по-дълго време.

Deutsche Telekom продава нидерландското си дружество за €5 милиарда

Deutsche Telekom продава нидерландското си дружество за €5 милиарда

Купувач са американски и британски частни инвестиционни компании