Tencent планира да привлече капитал от около 5 милиарда долара чрез продажба на доларови облигации в сряда, пише Bloomberg.

Лидерът на китайските социални медии получи квота от 6 милиарда долара от Китайската комисия за национално развитие и реформи. Това би могло да се превърне в най-голямото предлагане на доларови облигации в Азия през тази година, като не се включва Япония в тази сметка, според Bloomberg.

"Компанията планира да използва около 3 милиарда долара от свежия капитал за изплащане на дълг, чийто матуритет настъпва скоро, включително такъв за 2 милиарда долара, който настъпва през май", казва изпълнителният директор на компанията Пони Ма.

Снимка 415748

Tencent последно "стъпи" на пазара на доларовите облигации през януари 2018 година, когато издаде облигации на стойност 5 милиарда долара. Спредът над ценните книжа на тези облигации се е повишил след ценообразуването, като премията за 10-годишния транш се е повишила с около 35 базисни пункта.

Tencent се възстановява от трудна година на регулаторни мерки. Компанията отбеляза най- голямата разлика в планирана и постигната печалба през последното тримесечие на 2018 година от повече от десетилетие насам. За да компенсира забавянето на основния си бизнес и на икономиката, компаният, която е собственик на приложенито WeChat, харчи милиарди. С цел да поддържа растежа с инвестиции във всичко - от облачни технологии и такива, насочени към креативната индустрия, до търговия на дребно.

Ръководителите на Tencent заявявиха през март, че компанията планира да продължи да харчи големи средства за придобиване на съдържание.

Операторът WeChat преразгледа структурата си през септември, за да улови възможностите, които създателят Пони Ма описва като "индустриален интернет". Компанията създаде подразделение за облачни услуги и интелигентни индустрии, което да води инвестициите в области от търговията на дребно, умните градове, сигурността до образованието, производството и здравеопазването. Увеличените разходи диверсифицират приходите на компанията.

Компанията е наела Deutsche Bank AG, HSBC, Goldman Sachs и Morgan Stanley, за да организират покани на инвеститори с фиксирана доходност от 2 април.