Цената на паладия в Ню Йорк достигна рекордно ниво в очакване да се запазят проблемите с доставките на ценния метал. Неговата стойност вече няколко месеца се задържа по-висока от тази на златото

Котировките на най-активно търгуваните фючърси за паладий с доставка през март на търговата сесия на нюйоркската стокова борса се покачиха 2,3% - до $1348,2 за унция, показват данните на Dow Jones Market Data.

От началото на тази година търсеният метал поскъпна 13%, а от август миналата година - с почти 45%, отбелязва The Wall Street Journal.

В същото време на Comex февруарските контракти за златото в четвъртък поевтиняха с на 0,1% - до $1292,3 за унция.

Цената на паладия регулярно обновява рекордното си ново от октомври миналата година насам. До този исторически максимум на стойността ценният метал е достигал през 2001 година.

Паладият вече е най-скъпият метал в света

Светът има нов най-скъп метал

Той се използва за пречистване на вредните емисии в бензиновите коли

Паладият се използва предимно в автомобилната промишленост при производството на катализатори за пречистване на отработените газови при колите с бензинови двигатели.

Очакванията, че потребителите все повече ще предпочитат такива машини пред дизеловите коли поддържа ръстът в цената на паладия през последните няколко години.

Освен това доставките от основните страните производителки на метала - включително Русия и ЮАР, според прогнозите ще се съкращават.

По оценка на Metals Focus Ltd., дефицитът при паладия ще се запази и през 2019-, за осма година поред.