Столичният общински съвет реши на днешната си сесия да удължи до 2034 г. договора на "Софийска вода" за концесията на ВиК-мрежата в София, съобщи "Сега". Решението е взето с гласовете на съветниците от ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака".

През 2019 г. кметът на града Йорданка Фандъкова заяви, че в началото на 2020 г. ще се сформира комисия от общински съветници, която да подготви приемането на активите и да реши как да се управлява ВиК-секторът след 2025 г., тъй като договорът със "Софийска вода" бил неизгоден. Днес Фандъкова потвърди, че през 2019 г. становището й е било такова, но добави, че през последните години концесионерът е подобрил значително работата си и че досега договорът с него е променян 3 пъти в положителна за София посока.

По силата на този договор, общината предоставя на концесионера право да експлоатира ВиК инфраструктурата на София, като съществуващите активи и всички нови съоръжения и инвестиции в публични активи остават собственост на общината.

От 2010 г., когато френската компания "Веолия" придоби 77% от "Софийска вода", са инвестирани 512 млн. лева във ВиК мрежата на града. Новите и рехабилитирани водопроводи са 534 км, а загубата на питейна вода по мрежата спадна от 60% на 39%, посочи Васил Тренев, изпълнителен директор на дружеството.

Като аргумент за поисканото удължаване на срока, от "Софийска вода" посочиха "частично възстановяване на икономическия баланс на концесията, който е нарушен". В същото време "Веолия" няма да има претенции за пълното възстановяване на инвестициите, подчерта Тренев.

Ако концесията продължи само още три години, до 2025 г., както е по действащия договор, тогава би могло да се наложи на дружеството сериозно да повиши цената на водата за софиянци или рязко да свие инвестициите във ВиК сектора на София, за да компенсира вложенията си.

Въпреки пандемията и инфлацията "Софийска вода" е единственият ВиК оператор в страната, който не е увеличил цената на водата в последните три години, докато останалите - средно с 40% повишение.

В новото споразумение на общината със "Софийска вода" се предвижда намаляване на нормата на възвръщаемост на капитала на акционерите от 17% на 13%. До 2034 г. фирмата трябва да направи инвестиции в размер на 634 млн. лв., като 337 млн. лева от тях ще са за покриване на регулаторните изисквания за качество на водата.

Около 165 млн. лева са за ангажименти за вложения, които вече са поети от дружеството за периода до 2025 г. За разширяване на канализационната мрежа са предвидени 113 млн. лева, които са включени по искане на Столична община. Останалите средства са за постигане на енергийна независимост и за други инвестиции.