Правителството на Обединеното кралство няма намерение да се отказва от изграждането на първата АЕЦ от три десетилетия насам, независимо от свързаните с това скандали. "Ние продължаваме в пълна степен да подкрепяме дадения проект”, съобщи официален представител на премиера Дейвид Камерън, цитиран от ТАСС. 

По този начин от Даунинг стрийт дадоха да се разбере, че кабинетът няма да реагира на неотдавнашното скандално уволнение на финансовия директор на френската компания EDF, която ще осъществява строителството на атомната централа в градчето Хинкли-Пойнт в графство Съмарсет, югозападна Англия. 

Както бе съобщено, Томас Пикмал напусна своя пост в знака на протест против плановете за този обект. Известно е, че проектът за изграждането на тази АЕЦ няма подкрепа от всички членове на съвета на директорите EDF. Освен това против него активно се изказват и синдикатите. 

Съгласно достъпните данни, изграждането на централата Hinkley Point С
ще струва 24,5 млрд. фунта (более $38 млрд.). Правителството на Великобритания и EDF подписаха споразумение за строителството на АЕЦ през октомври 2013 година.

Историческа сделка за АЕЦ в Англия коства оставки в енергийния гигант EDF

Историческа сделка за АЕЦ в Англия коства оставки в енергийния гигант EDF

Ето защо

Предвижда се, Лондон да не влага в проекта собствени средства. Но в замяна на това трябва да осигури възвращаемост на капиталовложенията, като в продължение на 35 години изкупува електроенергията по цена 92 фунта (около $150) за мегаватчас. А това е два пъти повече от действащите в момента пазарни тарифи.