Все по-високите цени на тока и природния газ се оказват най-големият страх на представителите на българския бизнес за предстоящата 2022-а година. Това показват данните от проучване, проведено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Анкетата е свързана с предизвикателствата пред компаниите през новата година.

Анкетирани са 770 предприемача, като 80% от тях са заявили, че драстичният скок на цените на енергията е най-голямото предизвикателство за тях догодина. А притеснението, свързано с покачването на енергийните разходи измества липсата на квалифицирана работна ръка, която години наред бе посочвана като основният проблем за развиване на бизнеса у нас.

Близо 30 на сто от българския бизнес отчита намаление на приходите през септември

Близо 30 на сто от българския бизнес отчита намаление на приходите през септември

Това сочат данните на НСИ

"Резултати не са случайни, защото в някои сектори има в пъти увеличение на цените на суровините и енергията. Положението вече е нетърпимо", заяви Цветан Симеонов - председател на БТПП.

На второ място този път остават притесненията на бизнеса, свързани с липсата на квалифицирана работна ръка - това е основната грижа на 58% от анкетираните. По-големите разходи за труд също тревожат бизнеса у нас.

Кои са най-големите български компании

Кои са най-големите български компании

22 български дружества попадат в класацията на Coface ЦИЕ Топ 500

"Заради липсата на работна ръка работодателите посочват, че вдигат заплатите, но не получават съответната възвръщаемост", коментира Симеонов.

Най-тревожни от всички показатели на страната ни са данните за планираните инвестиции. Едва 23% от анкетираните фирми очакват увеличение на инвестициите догодина, при 34% година по-рано и 46% преди пандемията. По този показател България, Чехия и Литва са в групата на най-песимистично настроените държави в ЕС.

1/3 oт aнĸeтиpaнитe компании oчaĸвaт cпaд нa пpиxoдитe oт пpoдaжби в cтpaнaтa и чyжбинa, a caмo 23% пpoгнoзиpaт yвeличeниe.

В случай, че енергийните разходи следващата година се увеличат още, много не малко на българския бизнес са притеснени дори от фалит.

Вчера БТПП, заедно с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излязоха отправихакритики към служебния министър на енергетиката и ръководството на БЕХ и "Булгаргаз" ЕАД заради проблемите с цените на тока и природния газ. От двете организации настояват за търсене на отговорност от лицата, ангажирани с провеждането на държавната политика в енергийния сектор.

България и още 9 от ЕС казват "да" на атомната енергия

България и още 9 от ЕС казват "да" на атомната енергия

Те смятат, че това ще ни спаси от енергийната криза