Японското правителство и поделение на компанията Hitachi ще съставят пакет на стойност около 1 трилион йени, за проект на ядрена електроцентрала във Великобритания. Сумата се равнява на 8.5 милиарда долара, а за намерението съобщи служител, участващ в проекта, пред Reuters.

Банката за международно сътрудничество и банката за развитие в Страната на изгряващото слънце ще предоставят финансиране за проекта, разкри още длъжностното лице.

Плановете дават тласък за проекта на една от няколко нови ядрени централи, планирани да се появят на Острова, като целта е да се заменят старите атомни реактори.

Амбицията е да се построи най-малко 5.4-гигавата нова ядрена мощност на две места във Великобритания, като се планира първото съобъжение да е в Уелс.

Публикация във вестника Nikkei посочи, че Hitachi ще инвестира около 10 на сто от очакваните 19 милиарда паунда (24 милиарда долара) от стойността на цялостния проект. Представители на Hitachi отказаха да коментират въпроса, като обясниха, че сумата не е окончателно обявена.