Нямо нищо вечно под Слънцето. Може да се направи дълъг списък от човешки дейности, които доскоро изглеждаха толкова необходими и обещаващи, а вече могат да станат излишни след десетилетие, или две, а даже и по-рано.

Предлагаме ви 10 професии, потенциално застрашени от развитието на съвременните технологии.

Снимка 218493

Източник: GettyImages

1. Екскурзовод

Вече в много музеи и други туристически забележителности екскурзоводите успешно се заменят с аудио гид. Удобно е: гласът в слушалките няма да се загуби, силата на звука може да се регулира и поставя на пауза, има възможност да изберете на какъв език и какво да слушате и какво да пропуснете.

Тази човешка дейност, подпомагаща туристите, е под заплаха и вече се заменя от многобройни мобилни приложения, които стават все по-удобни и богати. Съществува обаче мнение, че страховете за бъдещето на екскурзоводите и туристическата информация са преждевременни и преувеличени: много пътешественици харесват живата - и няма да променят предпочитанията си.

2. Преводач

Компютрите също охотно и бързо усвояват това умение: дори сложни научни текстове и художествени произведения вече могат да бъдат превеждани литературно и практически без загуба на смисъл. Хората скоро ще трябва само да подобряват алгоритмите за превод.

По-трудно е при дублиран гласов превод. Например сега е невъзможно да се преведе филм без участието на хора. Но вероятно и това е въпрос на време.

Снимка 479234

Източник: iStock

3. Журналист

В обичайния смисъл тази професия вече е остаряла: сега журналистът е напреднал потребител на интернет, който знае как да се ориентира в информационната лавина, да изолира най-търсеното и бързо да го увие в красива обвивка за своята публикация.

Ако развитието на средствата за масова информация продължи по същия път, други радикални промени очакват професията. Например разбивката на няколко специалности, работещи във верига: намиране на желаната / интересна тема - набор от текстове - проверка на факти - художествена обработка на текст - визуален дизайн (това е не по-малко важно от всичко останало днес).

4. Каскадьор

Екзотичната и опаснапрофесия вече изчезва, тъй като съвременните технологии са в състояние напълно (или почти напълно) да дублират актьор на екрана във всякакви ситуаци. И много скоро те ще бъдат достъпни за всички филмови студия.

Снимка 465982

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

5. Банкови служители

Мобилните приложения, терминали, информационни павилиони и банкомати вече са се вписали органично в нашето ежедневие. След известно време необходимостта от касиери, помагащи на клиентите, ще изчезне напълно.

6. Нотариус

Тези специалисти проверяват автентичността на документи, преводи, подписи и други официални документи. В близко бъдеще значителна част от тази работа може да бъде автоматизирана и оставена на милостта на изкуствения интелект. А самите документи все повече преминават в електронен формат.

Снимка 218503

Източник: GettyImages

7. Куриер

Смело може да предположим, че куриерите могат напълно да бъдат заменени от роботи. Вече се тестват и постепенно се въвеждат машини, които могат да доставят храна и други поръчки, не по-лоши от хората. Поне в големите градове подобни услуги могат да бъдат успешни.

8. Юрисконсулт

Изкуственият интелект лесно ще може да съветва гражданите по правни въпроси, разчитайки на основата на съществуващите закони и бързо да формулира разбираеми отговори на исканията.

Но от друга решаването на съдебните спорове едва ли някога ще излязат от ръцете на хората.

Снимка 476622

Източник: iStock

9. Касиер в магазин

Друго място, където съвременните технологии вече заместват хората, са магазините: там активно се появяват терминали, където можете сами да таксувате и заплащате покупките си. Напълно възможно е в бъдеще да има дежурен касиер за целия хипермаркет, който лично да прокарва покупки само на най-големите противници на техническия прогрес.

Снимка 329707

Източник: iStock

10. Туристически агент

Сайтовете и приложенията принуждават туристическите агенции да изключат или поне да се приспособят към променените правила на играта. Агентите трябва да бъдат все по-изобретателни и гъвкави, като често жертват част от печалбата, но дали човек ще успее да победи компютъра в този сектор е голям въпрос.