Чат ботовете, изглежда, са навсякъде. Създават разкази, помагат за изготвянето на техническа документация, поемат деловата кореспонденция и... кандидатстват за работа вместо хиляди любопитни, неуверени или просто мързеливи потребители с базови технически познания. Това се вижда от традиционния доклад на HR компанията iCIMS Class of 2023.

Лошата новина е, че голям процент от тези (най-често млади) хора рискуват сами да си затворят много врати в кариерно отношение - за огромна част от специалистите по подбор е напълно неприемливо кандидатите да си помагат с AI.

Защо търсенето на работа става все по-сложно? Донякъде заради изкуствения интелект

Защо търсенето на работа става все по-сложно? Донякъде заради изкуствения интелект

"Призрачните" работни места растат

Контекст: Чат ботовете като ChatGPT се справят доста добре със създаването на текст по задание, особено когато той трябва да следва стандартна структура - както е например мотивационното писмо.

Безплатният достъп до AI платформите дава възможност на всеки за броени минути да получи текст, който го презентира възможно най-добре пред бъдещия работодател.

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме"

Цифром и словом: Според данните на iCIMS 47% от младежите, на които им предстои завършване на колеж, се интересуват от възможностите на изкуствения интелект да им помага при писането на автобиография и мотивационно писмо.

Снимка 620115

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

25% от младежите от Gen Z (родените след 1996 г.) вече са се доверявали на чат бот при търсенето на работа, става ясно от доклада.

От друга страна: Цели 39% от HR професионалистите, интервюирани от iCIMS заявяват, че използването на технологии с изкуствен интелект от страна на потенциалните служители е напълно неприемливо за тях и не биха продължили процеса на подбор с такъв кандидат.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

Защо е лоша идея: Има много причини, поради които не бихте искали просто да дадете задание на ChatGPT и след това директно да изпратите на някоя компания написаното от бота. От Jobscan изреждат някои от основните:

  • Добрият резултат зависи от доброто задание - не можете просто да копирате автобиографията си и да кажете на бота да напише гениално мотивационно писмо по нея. Необходимо е да обясните точно какво искате, кои да бъдат основните акценти, кое може да бъде пропуснато. В много случаи това може да е почти толкова работа, колкото ще е създаването на самия текст.
  • ChatGPT не отразява вашата личност - ботът не ви познава и не може добре да отрази вашия светоглед. Това може да бъде проблем при кандидатстването за някои позиции. Тонът му обикновено е доста формален, но и твърде лесно започва да звучи нелепо, ако го помолим да "раздвижи" текста.
  • Ботът си измисля - ChatGPT е склонен да "халюцинира", т.е. да пише тотално невярна, но коректно звучаща информация. Това може да "торпилира" кандидатурата ви или най-малкото да се наложи доста да обяснявате по време на интервюто.
  • Другите ботове не го харесват - големите компании от години използват различни софтуерни автоматизации (ATS), за да отсяват кандидатурите за отворените си позиции. Важно е да има максимална гъстота на определени ключови думи в мотивационното писмо, за да стигне въобще до преглед от човек. Трябва специално да кажете на бота това обстоятелство и пак е голяма вероятността крайният резултат да не бъде задоволителен.

Още нещо: ChatGPT има място в кариерните скокове - той е добър коректор на правописни и граматически грешки, нелош преводач (макар да има и по-добри варианти за това) и е най-вече страхотен генератор на идеи. Ако гледате на написаното от бота като на първа чернова, която след това ще персонализирате и отредактирате, има голям шанс наистина да улесните кандидатстването си за работа.

Снимка 620113

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

Подчертаваме: вашето кандидатстване, а не това на машината.