Темата за намирането на работа след 50-годишна възраст у нас като че ли остава встрани от разговорите за пазара на труда, а впечатлението е, че работодателите избягват да наемат служители на такава възраст. Според Мария Стоева, която е мениджър "Продажби и бизнес развитие" в компанията за подбор на кадри Manpower България, нещата стоят по различен начин и за компаниите има различни предимства при наемането на хора в тази възрастова група.

"През последните години работодателите разбраха, че това поколение е доста по-лоялно, по-трудно си сменя работодателя. Много често тези хора са по-отговорни към поставените им задачи и в този смисъл те са предпочитани кадри за най-различни позиции. Особено, когато говорим за ръководни позиции, защото тук дългогодишният опит е нещо, което е ценено, но и не само за такива", коментира тя в интервю за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

Тя добавя, че около 60-70% от компаниите в България са готови да вземат на работа хора в тази възрастова категория.

По думите на Стоева хората над 50, 55-годишна възраст имат възможност да си намерят работа в различни сектори - от производство и търговия, до банки и финанси.

"Пазарът на труда е така устроен, че възможностите са много и в най-различни сфери на дейност. И оттам идва и това, че много от хората биха могли да сменят работата си, ако искат. В едно производство това, че човек е над 50, 55 години, обичайно не е проблем. От друга страна в една по-скоро технологична компания или колцентър, хората са доста по-млади и средната възраст е много по-ниска. В тези сфери по-възрастните служители по-скоро нямат толкова много възможности", обяснява тя.

Мария Стоева акцентира върху това, че хората от тази възрастова група са добре приети още в транспортните услуги, както и във всички сфери, свързани с обслужването на клиенти. По-голям избор от позиции за тях има още в образованието и здравеопазването, където пък от друга страна липсват млади специалисти.

На въпрос кои са основните притеснения на работодателите при наемането на хора след 50-годишна възраст, тя отговаря: "Работодателите искат за повечето позиции доста енергия, желание за работа, желание за кариерно развитие и има логика до някаква степен това да липсва при хората над 50-годишна възраст. Но като се замислим и спрямо повишения праг на пенсиониране, един човек на 50 години на практика има доста сериозен трудов опит и години стаж, които му остават".

Цялото интервю с Мария Стоева може да видите във видеото.