Европейската година на уменията, която продължава до май 2024 г., е една идеална възможност всички ние да научим нови умения и да успеем, да се развиваме - в кариерата и в живота, за да осигурим доброто си бъдеще.

В тази статия ще ти представим някои от програмите на ЕС, които напълно безплатно предоставят редица възможности за усъвършенстване или придобиване на нови умения, подходящи както за студенти и младежи, така и за възрастни.

Европас

Европас е най-надеждният инструмент за управление на твоето обучение и кариера. Независимо дали все още учиш, тъкмо започваш първата си работа или търсиш нови предизвикателства, Европас ти дава редица възможности.

Освен улеснението за създаване на автобиография и мотивационно писмо чрез готови образци за редактиране, Европас предоставя надеждна информация за обучение и работа в различни европейски държави. По този начин можеш да намериш курсове, работни места, насоки и помощ за признаване на твоите квалификации.

Еразъм +

"Еразъм+" е програма на ЕС, която предлага възможности за обучение или работа в друга страна за ученици, студенти и възрастни. Чрез престоя в друга европейска държава за различни периоди от време всеки може да научи много освен от програмата, която е избрал и от хората от други страни, с които ще се срещне. Всичко това ЕС подпомага с безвъзмездни средства, които да покрият част от или всички пътни и дневни разходи по време на престоя ти в чужбина.

Гаранция за младежта

Подсилената гаранция за младежта е ангажимент, поет от всички страни от ЕС, целящ да се гарантира, че всички млади хора до 30-годишна възраст получават качествено предложение за работа, продължаващо обучение или стаж в срок от четири месеца след като останат без работа или напуснат системата на формално образование.

Да имаш винаги актуални умения е ключът към успешна кариера. Правилното обучение ще ти помогне да постигнеш амбициите си, независимо дали искаш да подобриш перспективите си за кариера, да промениш посоката, да се върнеш на работа след почивка или си в самото начало на професионалния си живот.

Благодарение на инициативите за обучение, финансирани от ЕС, можеш да получиш обучението, от което се нуждаеш, за да се възползваш максимално от възможностите на пазара на труда.

Виж още много възможности за обучение и развитие, както и повече информация за Европейската година на уменията в сайта на кампанията.