Ако за САЩ се казва, че са нация от имигранти (по известното есе Джон Кенеди), то за България също толкова вярно е, че е нация от вътрешни мигранти. За добро или лошо, през последните 30 години стотици хиляди хора в активна възраст се преместиха в най-големите градове у нас в търсене на по-добри възможности за реализация. Има обаче и други - професионалисти, които вървят по собствен път близо до корените си. Градят кариера по родните си места.

Именно такъв човек е Любослава Даскалова, управител на клона на Fibank в град Кюстендил. През последните 15 години тя се развива от редови служител до ръководител - не просто на една структура на банката, а на екип, който е част от местната общност. Пътят ѝ е доказателство, че успехите са още по-сладки, когато са у дома.

Отвъд детската мечта

Даскалова признава, че работата на банков служител за нея е била детска мечта. Решава да я превърне в реалност през 2008 г. - когато е завършила висшето си образование, а синът ѝ вече ходи на детска градина. Кандидатства и започва работа в клона на Fibank в Кюстендил.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

През следващите 7 години работи с клиенти, като постигнатите високи резултати през 2015 г. я правят ръководител на банковия салон - позиция, която носи със себе си допълнителни отговорности и ръководни функции. От 2021 г. е зам.-управител на клона - и то без управител до себе си. Заедно със служителите от Кюстендил и Дупница се доказват като успешен екип и през август 2022 г. поема ръководството на клон Кюстендил като управител.

"В Кюстендил повечето хора се познаваме и изграденото с годините доверие е много важно, не само за мен като ръководител, който има цели за изпълнение, но и за всеки един клиент", категорична е Любослава Даскалова. Когато си вършиш работата добре, хората свързват с теб банката, за която работиш - така е в по-малкия град.

Fibank High Tech Pro събира младите таланти на технологичния сектор в България

Fibank High Tech Pro събира младите таланти на технологичния сектор в България

Как протича един ден в клон Кюстендил? "Отивам в офиса доста по-рано от началото на работното време, буквално посрещам колегите си", обяснява Даскалова и продължава: "Минавам покрай всички колеги и обсъждаме заедно различни казуси и изпълнението на бюджета, кое е с приоритет и кое може временно да почака. А вече в офиса е пълно с клиенти. Изслушвам ги и след това ги насочвам към компетентния по съответния въпрос служител. Често ми се случва да не мога да изляза по цял ден от офиса, защото постоянно някой, било колега или клиент, има нужда от моето съдействие".

Въпреки всичко тя подчертава, че даже и най-натовареният ден минава по-лесно с усмивка.

Защо Кюстендил?

Даскалова признава, че понякога тя и екипът ѝ срещат големи предизвикателства: "Изпълнение на определен бюджет, конкретни изисквания към клиентите при определени продукти, а тук - не много хора, с по-малки доходи, доста банки и буквално се усеща борба за клиенти, трудно запазване на старите и още по-трудно привличане на нови".

Не е случайно и че повечето ѝ съученици днес не са в Кюстендил.

Fibank първa в България въвежда възможност за преводи blink P2P по мобилен номер

Fibank първa в България въвежда възможност за преводи blink P2P по мобилен номер

Blink P2P е незабавен превод по мобилен номер, достъпен за клиенти с активни права за банкиране в My Fibank

Въпреки това, тя е категорична в решението си да се развива извън икономическите центрове: "Моето решение да остана близо до корените си е взето, още когато създадох семейство в родния ми град и реших, че ще отгледам сина си тук на това прекрасно и спокойно място - град Кюстендил. В големия град има повече възможности и голяма конкуренция, а тук е по-трудно развитието, но не е невъзможно, когато вярваш силно в себе си, когато с постоянство и много работа докажеш, че можеш".

Възможност да растеш

Кариерното развитие на Любослава Даскалова е доказателство, че можеш да успееш в родния си град. И други могат да тръгнат по пътя ѝ.

По думите на Даскалова в малките градове Първа инвестиционна банка предлага различни свободни позиции за специалисти обслужване на клиенти, кредитни специалисти на физически и юридически лица, специалисти терминални устройства и касиери - като всеки може един ден да достигне до ръководна позиция, ако покаже ангажираност към работата и достатъчно високи резултати.

Fibank с поредна инициатива в подкрепа на дигитализацията

Fibank с поредна инициатива в подкрепа на дигитализацията

При регистрация за услугата е необходимо клиентът да се подпише на таблета няколко пъти до оформяне на окончателен образец от негов подпис

Голям плюс е, че младите хора могат да трупат знания и опит докато без да прекъсват висшето си образование: "Част от моите колеги започнаха точно в такъв етап. При голямо желание за развитие, доказване в работен процес, успешна комуникация с колеги и клиенти, пред тях също има възможности за израстване. Със собствения си пример им показвам какъв е пътят. Прави ми впечатление, че все по-често се вглеждат в това и се замислят".

Банката тук е значима

Навлизането на дигиталните услуги в банковия сектор на пръв поглед прави клоновата мрежа от миналото излишна - вече можеш да правиш разнообразни операции по всяко време на денонощието без да напускаш дома си. Трудно или направо невъзможно е, обаче, да получиш виртуално личното отношение от "аналоговия" разговор с компетентен служител.

Това се усеща особено силно в малкия град, посочва Любослава Даскалова: "Тук хората се познаваме, изградени са навици, доказано е дългогодишно доверие. Голяма част от тях предпочитат да дойдат в офиса, разстоянията не са големи, няма задръствания. Напротив, за по-възрастните хора това е спокойствие, дори празник в тяхното ежедневие. С по-младите има изградени приятелски отношения с колектива и приятната атмосфера в офиса ги приканва да дойдат и свършат работа тук на място, вместо през мобилните си устройства".

Това се постига само ако имаш оптималната комбинация от две ключови съставки - атрактивните продукти на ПИБ, които отговарят на нуждите на хората и вежлив и запознат с материята екип, който може да бъде най-добрия съветник при вземането на решения. Ето още една причина един млад професионалист да не става поредният "мигрант" в големия град - защо да го прави, ако може да се чувства важен и оценен не къде да е, а близо до своите корени?