Скорошно изследване показва, че колкото по-възрастни ставаме, толкова повече прекаляваме със споделянето на лична информация -- и това може да навреди на кариера ни.

Повечето служителите са наясно, че споделянето в социалните мрежи понякога може да доведе дори и до уволнение - но всеки трябва да е наясно, че трябва да внимава какво говори даже и в разговор с колега.

А споделянето на твърде много информация по време на интервю за работа е голяма грешка. Работодателите са разказали пред CareerBuilder, че един от пет кандидати дават твърде много подробности за себе си - а 17% дори питат лични въпроси HR мениджъра.

Някои от най-странните неща, които кандидатите са споделяли, включват мъж, който се похвалил, че са писали за него във вестника, защото е откраднал пътека за бягане от къщата на старица. Друг пък попитал по време на интервюто дали може да се обади на жена си, за да попита дали стартовата заплата е достатъчна. Друга жена пък започнала да разказва как се разделила с приятеля си след 14 години съвместен живот. И въпреки че работодателят все пак е наел от съжаление, я уволнил след седмица, защото натоварвала всички колеги със своите преживявания.

Някои от темите табу включват критика към предишния шеф, както и към работното място, както и скандалите с колеги. Проблемите в интимната връзка също нямат място по време на интервюто - нито пък разказите за децата.

"Да, няма проблем да кажете, че имате две деца и водите техния футболен отбор - това ви представя като родител и човек, който се натоварва с допълнителни отговорности. Но няма причина да си вадите телефона и да показвате семейни снимки", обясняват експерти.

Темите като политика и религия също трябва да бъдат отбягани - не само на интервюто, но и на работното място по принцип, тъй като това ви представя като човек, който ще повдига проблемни въпроси и ще раздели офиса.