Ние българите сме "срамежлива и търпелива" нация. Определено това да се пазарим, като южните ни съседи, не ни е присъща характеристика. А това може да води след себе си само негативи.

Например, ако ви е срам да поискате повишение на заплатата си, което смятате, че заслужавате и което дори шефа ви смята (но търпеливо изчаква сам да си поискате, за да не се "набутва"), това носи сериозни негативи след себе си. Колко точно? Сега ще сметнем...

Знаете ли на колко се равняват непоискани 100 лева повече? Сигурно ще кажете, че 100 лева на месец не са кой знае какво. И ще сгрешите...

Сто лева всеки месец, за един по-продължителен период от време, от да кажем 10 години и благодарение на феномена сложна лихва, се превръщат вече в една сериозна сума. По-точно - в 22 031 лева, при годишна доходност равна на тази на индекса на сините чипове SOFIX от създаването му преди 17 години. Е, сумата вече не изглежда чак толкова пренебрежимо малка нали?

Към днешна дата хората преговарят все по-рядко, като не правят това дори за цената на стоки с високи продажни стойности. При покупката на автомобил, жилище, или употребявани стоки.

Ето осем качества, които ще ви направят по-успешни при воденето на преговори.

1. Увереност

Да, умението да преговаряте се развива с времето и опита. И да, увереността е критичен фактор за вашия успех в преговорите.

Когато сте уверени в действията си и тона в разговора с насрещната страна, давате да се разбере, че сте склонен да отстъпвате само до определено ниво, защото знаете точно какво предлагате в сделката.

Ако насрещната страна усети у вас неувереност, то тя ще е много по-малко склонна да отстъпва от позицията си.

2. Бързина

Продавачите понякога искат да разчистват натрупаните запаси от дадена стока и в тази насока са склонни на по-големи отстъпки, ако това ще им донесе по-бързи продажби в кратки срокове.

Ето защо, понякога да сте първи може да е достатъчно, за да имат предимството, в хода на преговорите.

3. Добронамереност

Страхотни сделки могат да бъдат сключени между приятели, но не и между врагове. Независимо от коя страна сте в преговорите, (от страната на продавача или на купувача), винаги бъдете добронамерен към насрещната страна. Това освен всичко друго, може да ви помогне да договорите по-добри условия за вас.

4. Безизразно лице

Представете си, че сте намерили идеалния за вас продукт. Дали ще е къща, апартамент или автомобил, няма значение. Той отговаря на всичките ви критерии, включително и на цената, която можете и сте склонен да заплатите.

Какво правите? Показвате, че това е сделката на вашия живот? Не, това е лоша идея. Вместо това слагате безизразна маска и продължавате с преговорите без излишни вълнения.

5. Търпение

Понякога преговорите са дълъг и сложен, а дори и странен процес. При всички положения обаче, трябва да сте търпеливи и спокойни в техния ход. Емоциите са лош съветник и по-скоро може да ви навредят, отколкото да ви помогнат.

6. Креативност

Понякога, за да имате успех в преговорите, трябва да сте креативни. Опитвайте се да поглеждате и през очите на насрещната страна. Предлагайте нестандартни решения, които да са в изгода и на двете страни.

7. Подготвяйте се

Успешните преговори, почти винаги изискват добра подготовка. Трябва да сте подготвени и да сте проучили човека или организацията, които ще са насрещна страна в преговорите. Да сте се запознали с тяхната история и опит, както и как са процедирали и постигнали в подобни преговори.

8. Мотивация

И на последно, но не по важност място, е вашата мотивация. Тя трябва да личи в думите и позицията ви, за да внасяте респект и уважение в насрещната страна.