Когато е на 23-годишна възраст Сунджи Сугая е изправен пред ситуация, която променя живота му завинаги. И тя проправя пътя му в корпоративния свят и му помага днес са стигне на крачка от това да се превърне в милиардер.

През март 2000 година Сугая печели награда в състезание на бизнес тема, като част от журито е Масайоши Сон - основателят на японския гигант SoftBank. След края на състезанието той решава да изпрати благодарствено писмо до Сон, а след това и двамата се виждат на живо.

Не минава много време и Сугая получава предложение SoftBank да купи представената от него идея за 2,8 милиона долара и самият той да стане част от компанията.

Но младият тогава предприемач решава да откаже любезно това предложение и започва усилено да разработва собствената си компания Optim Corp. Към днешна дата тя предлага платформи за управление на бизнеса на базата на изкуствения интелект и на интернет на нещата.

Двамата приятели, основали компанията си с $25 000 през 2007-а, които станаха милиардери

Двамата приятели, основали компанията си с $25 000 през 2007-а, които станаха милиардери

Само за седмица те успяха да влязат в престижния клуб на милиардерите след дебюта на компанията им на борсата

Това се оказва правилното решение за Сунджи Сугая, който днес е напът да се превърне в новия милиардер на Япония, а от това постижение го делят само 10 милиона долара.

Причината за това е скок от 79% на акциите на неговата Optim само от началото на годината и допълнително ръст от 7,9% в средата на тази седмица. Продуктите на компанията се използват активно през последните няколко месеца, тъй като те помагат на бизнеса по-лесно да организира работата от разстояние.

В резултат на поскъпването нетното богатство на Сугая, който държи 64% дял в компанията, е достигнало 990 милиона долара, показват изчисленията на Bloomberg Billionaires Index.

Той посочва, че разпространението на коронавируса се е превърнало в катализатор за бизнеси като неговия, които помагат за преминаването на бизнеса от офлайн към онлайн. "Дигитализацията напредва с много бързи темпове през последните месеци", казва той.