Мексико е най-популярното място за живеене и работа в чужбина, установи проучване, проведено сред хора работещи и живеещи извън родината си. Проучването е на InterNations. Изглежда страната е популярна сред чужденците там от известно време, защото според данните постоянно се класира като една от петте най-популярни държави, откакто се извършва проучването - за първи път през 2014 г.

InterNations се смята за най-голямата глобална мрежа за емигранти и има 5 милиона потребители. Повече от 10 000 живеещи в чужбина души от 171 страним живеещи в 172 държави и са взели участие в проучването.

Кои са в топ 10

1.Мексико

2.Испания

3.Панама

4.Малайзия

5.Тайван

6.Тайланд

7.Коста Рика

8.Филипини

9.Бахрейн

10.Португалия

Източник:www.internations.org

Доброто представяне на Мексико се дължи най-вече на това, че чужденците лесно се установяват в страната. Те се радват на приятелското отношение към местните жители; повечето намират местните за приятелски настроени като цяло (91% докато в световен мащаб този процент е 67%) и по-специално към чуждестранните жители (89% срещу 65% в световен мащаб).

Трима от четирима чужденци, живеещи в Мексико (74%) казват, че е лесно да си намерят приятели сред местните, в сравнение със само 43% в световен мащаб. Това вероятно е една от причините живеещите в Мексико да са доволни от социалния си живот като цяло. Мексико си осигурява още едно 1-во място в една от подкатегориите "Култура". Чужденците казват, че е лесно да се свикне с мексиканската култура, се казва още в проучването.

Други предимство е лесното намиране на жилище на достъпна цена. 71% са доволни от общите разходи за живот, в сравнение със само 44% в световен мащаб. Като цяло 80% са доволни от финансовото си състояние (58% в световен мащаб).

Чужденците в Мексико за са особено доволни от възможностите си за лична кариера, справедливо заплащане и баланса между професионалния и личния живот. Индексът на качеството на живот разкрива доста смесени резултати. Отрицателна страна е, че Мексико се нарежда едва на 45-то място по политическа стабилност и 18% от емигрантите не се чувстват сигурни там, или над два пъти повече от средното за света (8%). И все пак 90% от емигрантите са доволни от живота си в Мексико.

Виена оглави класация за най-добрият град за живот в света за 2023 година

Европейска столица оглави класация за най-добрият град за живот в света за 2023 година

Благодарение на комбинацията от стабилност, култура и развлечения, надеждна инфраструктура

Вторият в класацията

Емигрантите се чувстват като у дома си и щастливи в Испания.

От 2014 г. и до днешното проучване Испания винаги е била в топ 10 на индекса за качество на живот. По-голямата част от чужденците там (88%) са доволни от културата и нощния живот в Испания, в сравнение с 68% в световен мащаб.

91% са доволни от възможностите си за развлекателни дейности и спортове (срещу 75% в световен мащаб). Климатът и времето в Испания също са плюс.

Четирима от всеки петима мигранти (80%) казват, че са у дома си там, с 18% повече от средното за света (62%).

Испания обаче се представя по-зле в индекса за работа в чужбина (34-то място). По-малко от половината мигранти (49%) мисля, че преместването там е подобрило перспективите им за кариера (59% в световен мащаб), а 36% не са доволни от местния пазар на труда (26% в световен мащаб). И все пак мигрантите казват, че там се предлага добър баланс между работа и личен живот (73% мислят така срещу 63% в световен мащаб).

69% от чуждестранните граждани там са доволни от общите разходи за живот, в сравнение със само 44% в световен мащаб. Като цяло 87% от емигрантите са доволни от живота си в Испания.

В дъното на класацията са:

Япония

Нова Зеландия

Малта

Италия

Южна Африка

Германия

Южна Кореа

Турция

Норвегия

Кувейт

Последният класиран е Кувейт

Кувейт е на последно място през 2023 г.,като попринцип страната показва много слаби резултати през последните 10 години от проучването. Страната е на последно място в света по качество на живот (53-то място). Мигрантите са не са доволни от възможностите си за свободното време (53-то). Близо половината (49%) смятат, че не могат открито да изразят мнението си (средно за света е 15%).

36% от чуждестранните граждани там намират за трудно да свикнат с местната култура (срещу 18% в световен мащаб) и само 37% са доволни от социалния си живот в Кувейт, в сравнение с 56% в световен мащаб. 30% смятат, че не получават справедливо заплащане за работата си (19% в световен мащаб).

Има и положителни страни: 54% намират за лесно да живеят там, без да говорят местния език (50% в световен мащаб). Като цяло само 43% от емигрантите са доволни от живота си в Кувейт, в сравнение със 72% в световен мащаб.

Недружелюбната и скъпа страна Норвегия

Норвегия е на предпоследно място в Индекса на личните финанси. 37% казват, че разполагаемият доход на домакинството им не е достатъчен, за да водят добър начин на живот (срещу 27% в световен мащаб).

Страната не се представя добре в индекса за лесно установяване (48-мо място). 32% описват местните жители като недружелюбни към чужденците, в сравнение с 18% в световен мащаб. Освен това им е трудно да намерят приятели и са недоволни от социалния си живот (38% срещу 25% в световен мащаб).

Мигрантите там не са недоволни и от достъпността на обществения транспорт (29%) и възможността да пътуват (14%). Освен това, той е на последно място в света за кулинарно разнообразие и заведения за хранене. Положителната страна е, че емигрантите в Норвегия оценяват добре политическата стабилност, високото качество на въздуха (88% срещу 66% в световен мащаб).

Въпреки това емигрантите в Норвегия оценяват сигурността на работното място високо и състоянието на икономиката. Те обаче не са доволни от възможностите си за лична кариера. Като цяло само 61% от емигрантите са доволни от живота си в Норвегия.

Турция

В южната ни съседка 30% от мигрантите не са доволни от работното си време, в сравнеие с 16% средно за света. Чужденците там не се чувстват сигурност на работното си място и не виждат възможностите за лична кариера. Така че не е изненада, че около 25% не са доволни от работата си като цяло (срещу 16% в световен мащаб).

Нещо повече - 15% смятат, че е трудно да осигурят високоскоростен достъп до интернет у дома (срещу 10% в световен мащаб).

45% намират за лесно намирането на приятели сред местните, малко повече от средното за света (43%). Като цяло 60% от мигрантите в Турция са доволни от живота си в тази страна.